A por nem ellenség! Egészségesek-e az italporok? (x)

Schuster Borka
Írta: ,
A por nem ellenség! Egészségesek-e az italporok? (x)

A süteményekhez gond nélkül adunk holland kakaóport, és sokan készítenek időnként a gyerkőcöknek reggeli italt is instant kakaóból. Amikor azonban az italporok kerülnek szóba, már kisebb a lelkesedés: senki nem szeret műanyagot inni. De vajon jogos ez a félelem? Tényleg károsabbak az italporok, mint a palackozott üdítők? Utánajártunk!

Ha baj van velük, az nem a forma, hanem a gyártó hibája

A témában Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője az alábbiakat tartotta fontosnak kiemelni:

A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét” – szögezte le a szakember.

„Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra. Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva. Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium- glutamáttól) is mentesek.

Nem károsabb, okosabb megoldás

Ha a por alapú italokra, élelmiszerkapszulákra gondolunk, és kicsit tovább lépünk az „ez csakis valami borzasztó, mesterséges cucc lehet” gondolatnál, akkor eszünkbe kell, hogy jusson a mostanában egyébként is felkapott téma, a „future food”. Az élelmiszerek tárolásának, eltarthatóságának kérdése sokszor merül fel például az űrhajózással kapcsolatban, és innen nézve nem is nehéz belátni, hogy a por alapú italok sok szempontból éppen hogy előre mutatóak.

Mivel fajlagosan sokkal kevesebb csomagolóanyag szükséges hozzájuk, a csomagolásuk, szállításuk, tárolásuk is költséghatékonyabb, neked sem kell zsugorokat hazacipelned a boltból, és a munkába sem kell nagyobb táskát vinned magaddal, ha innivalót is akarsz magaddal vinni, egy kis zacskót akár a farzsebedbe is becsúsztathatsz. Nem is beszélve arról, hogy a műanyag palackok kiiktatása környezetvédelmi szempontból is dicséretes dolog.

Nem a portól kell félni, hanem az ésszerűtlen táplálkozástól

Ha a fentieket figyelembe vesszük, máris látszik, hogy önmagában a poroktól való félelem alaptalan, hiszen amikor kész üdítőitalt veszel, nem feltétlenül az egészségesebb tápanyagért, hanem sokszor a gyártó által ideszállított vízért és műanyagért fizetsz, pedig poharad neked is van, és víz nálad is jön a csapból.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy az italporok az egészséges táplálkozás csúcspontjai, de nem is kell tőlük jobban tartanod, mint egy palack jeges teától. Ahogyan az üdítőitalok, úgy az italporok is lehetnek a kiegyensúlyozott táplálkozás részesei, ha mértékkel és észszerűen fogyasztod őket, és olyan terméket választasz, amelyiknek a minősége is megfelelő.