Ezért edd a narancsot! 7 hihetetlen egészségügyi hatása.

Ezért edd a narancsot! 7 hihetetlen egészségügyi hatása.

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért edd a narancsot! 7 hihetetlen egészségügyi hatása.

A narancs ma már klasszikus karácsonyi gyümölccsé vált. Néhány évtizeddel ezelőtt még csak hosszú sorbaállások és várakozások révén juthattunk hozzá, ma azonban már bárhol kapható. Nagyon megéri beszerezni belőle otthonra, ugyanis rengeteg pozitív hatása van:

Vitamin

A narancs nagyon magas A és C-vitamintartalommal rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy rendszeres fogyasztásával a szervezetben megnő a C-vitamin mennyisége, ami erősebbé és ellenállóbbá teszi szervezetünket a megfázásokkal és fertőzésekkel szemben.
Ha minden nap megeszünk egy narancsot, akkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy a télen olyan gyakori tipikus betegségek elkerüljenek bennünket, mint a nátha, megfázás, köhög és hasonló betegségek. Ha mégis megkaptuk valamilyen fertőzést, akkor a narancs abban is segíthet, hogy a betegség a szokásosnál jóval enyhébb és gyorsabb lefolyású legyen. 

Antioxidáns

A narancs kiváló antioxidáns, ennek következtében ha kellő mennyiséget juttatunk szervezetünkbe, akkor kifejti jótékony hatását a szabad gyökök megkötésében. Segít a méregtelenítésben, és abban, hogy szervezetünk megőrizze fiatalságát, frissességét.
Mindegy, hogy az eredeti gyümölcs formájában fogyasztjuk, vagy narancslé, esetleg vegyes gyümölcslé formájában vesszük magunkhoz a narancs alapanyagait, bár ez utóbbi esetekben lehetőleg ügyeljünk arra, hogy magas gyümölcstartalmú italokat fogyasszunk. 

Dohányosok

Ha valaki dohányzik, annak különösen hasznos, ha kellő mennyiségű naracsot fogyaszt, ugyanis hatására az érfalak nem károsodnak olyan mértékben, mint a C-vitamin hatása nélkül. A dohányzás következtében a szervezetünket behálózó erek falai szint minden esetben sérülnek, így árukiszolgáltatóbbakká válnak több betegséggel szemben is.
Folyamatos fogyasztásával a dohányosok csökkenthetik annak esélyét, hogy érszűkület, esetel érelzáródás fordulhasson velük elő, ezért az ő esetükben nagyon fontos, hogy minél több C-vitamin és más, a narancsban megtalálható kedvező hatású anyag jusson szervezetükbe. 

Cukorbetegség

A narancs (különösen a vérnarancs) fogyasztása segít a vércukorszint csökkenésében. Ez különösen azért hasznos, mert a cukorbetegség folyamán gyakori, hogy sérülnek, károsodnak a beteg érfalai, aminek később akár komoly következményei is lehetnek.
A narancs fogyasztásával azonban ez az esély nagyban csökkenthető, így a cukorbetegek megszabadulhatnak betegségük egy veszélyes velejárójától. Számukra kifejezetten fontos az is, hogy a vércukorszint kellően alacsony maradjon a nap folyamán, ezért tanácsos nekik étkezések után egy-egy vérnarancsot elfogyasztaniuk. 

Emésztés

A rendszeres narancsfogyasztással hozzásegítjük szervezetünket ahhoz is, hogy a felvett tápanyagok hatásosabban szívódjanak fel az emésztőrendszerből, különösen a bélcsatornából.
A narancsnak ez a tulajdonsága akkor kifejezetten előnyös, ha szervezetünk vashiányban szenved, ilyenkor a narancs segítségével lényegesen több idő áll szervezetünk rendelkezésére a kellő mennyiségű vas felvételre. Ha szervezetünkben alacsony a vas mennyisége, akkor krónikus vashiányos vérszegénység is kialakulhat, amit később már nagyon nehéz orvosolni.

Vesekő

Jelenleg is kutatják, hogy a narancs milyen hatással bír a vesekő kialakulására. Minden jel arra vall, hogy a narancs alkotórészei meg tudják akadályozni, hogy a vesékben kövek alakuljanak ki, gátolva ennek a szervnek a helyes működését, nem beszélve a rettenetesen kellemetlen panaszokról, amit a tulajdonosának okoz egy-egy vesekő, legyen az bármilyen apró is.
Ezért mindenképpen érdemes minél több narancsot fogyasztani, ha tudjuk, hogy családunkban is fordult elő ilyen betegség. Ha nem magát a gyümölcsöt fogyasztjuk, hanem narancslé formájában vesszük magunkhoz a kellő anyagokat, akkor ráadásul még a kellő folyadékbevitelről is gondoskodtunk, ami szintén nagy segítség a vesék megfelelő működéséhez.

Aromaterápia

A narancsot szeretjük ízéért, egészségünkre gyakorolt előnyös hatásaiért, de nem utolsó sorban az illata az, amely miatt sokunk egyik kedvenc gyümölcse. Ha az ünnepekre szeretnénk egy kis természetes illatot a lakásban, akkor néhány narancsot hámozzunk meg, és tegyük a fűtőtestre.
Néhány percen belül finom, kellemes narancsillat járja majd be otthonunkat, amely frissítő hatással lesz ránk.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!