A magas fehérjefogyasztás következményei

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Manapság a szénhidrátot elsőszámú közellenségként fogadjuk a diétákat illetően. Mivel sokan szinte kizárják az étrendjükből, egyértelműen máshonnan próbálnak energiához jutni: alternatívának maradt a zsír és a fehérje. Mindegyikre szükségünk van, azonban a mérték nem mindegy. Márpedig a fehérjefogyasztással igen könnyű túlzásba esni, és már számolhatsz is az alábbi problémákkal.

A fehérje hasznos, de nem minden Kép forrása: webmd.com

Napjainkban szinte már divat lett fehérjeturmixokat inni, ezeket a készítményeket azok is elfogyasztják, akiknek egyébként semmi szükségük nem lenne rá. Hiszen kiknek készültek? Testépítőknek.

Ez azt jelenti, hogy azoknak kellene őket fogyasztaniuk, akik szeretnék izomtömegüket növelni.

A fehérje persze más szinten is hasznos, a szervezet alapvető működéséhez létfontosságú, és emiatt van az, hogy a különféle turmixokat – főleg az ízesítetteteket – szinte mindenkinek javasolják a gyártók.

Az igazság azonban az, hogy ha változatosan és kiegyensúlyozottan étkezel, akkor egyáltalán nem létfontosságú, hogy bármilyen más formában pótold a fehérjéket.

Kivéve persze, ha élsportoló, testépítő vagy, de akkor úgyis pontosan tisztában vagy vele, mit szabad enned, innod és főleg mennyit.

Kellemetlen, kínos tünetek Kép forrása: i.pinimg.com

Azok, akik a fehérjefogyasztást minden más makró tápanyaggal szemben előnyben részesítik, kínos testi tünetekkel szembesülhetnek.

A legismertebb probléma talán a kellemetlen, acetonos lehelet, ami annak köszönhető, hogy a szervezet zsírbontás során ketonokat állít elő melléktermékként.

Minél drasztikusabb a diéta, illetve minél inkább mellőzi valaki a szénhidrátot, és fogyaszt helyette fehérjét, annál erőteljesebb ez a kellemetlen szag. A túlzott fehérjefogyasztás mellékhatása az erőteljes testszag is, ami megfigyelhető más esetben is, pl. sok fokhagymás étel elfogyasztásakor.

Sajnos a szépségednek sem tesz túl jót, ha mindenáron a fehérjéket preferálod, ugyanis hajhulláshoz, pattanásos, zsíros bőrhöz is vezethet az ilyesfajta, egyoldalú táplálkozás.