A legfinomabb édesvízi és tengeri halak – Így készítsd el őket

Írta: ,

Az egészséges étrend egyik alappillére, hogy legalább hetente egyszer fogyasszunk valamilyen halfélét is. Persze itthon nehezebb jó áron hozzájutni a minőségi halakhoz, de azért nem lehetetlen. Most bemutatjuk, a legnépszerűbb halfajtákat hogyan érdemes elkészíteni, és milyen jótékony hatásaik vannak!

Lazac Kép forrása: cookingclassy.com

1/6 Lazac

A lazacnak nincs olyan erős halíze, ezért azoknak is érdemes néhanapján fogyasztani belőle, akik kevésbé rajonganak a halakért. Tele van omega-3 zsírsavakkal, erős gyulladáscsökkentő hatással bír, segít a szív- és érrendszer védelmében, valamint szabályozza a vérnyomást.

Mindezen jótékony hatása mellett pedig még hangulatjavító és agyserkentő is!

A legjobb, ha a tengerekben vagy az óceánokban élő vadlazacot veszed meg, hiszen ezekben a legcsekélyebb a szennyező anyagok mértéke. Húsát sokféleképpen elkészítheted, de a legegyszerűbb egy kis sóval, borssal és citrommal sütni addig, amíg omlós nem lesz.

Tonhal Kép forrása: comepescado.com

2/6 Tonhal

A tonhal egy olcsó és könnyen elérhető tengeri hal, amit nagyrészt konzerv formájában fogyasztunk. Frissen persze mindig sokkal jobb, de a konzerv is tartalmazza ugyanazokat a tápanyagokat – fehérjét, B-vitamint és omega-3 zsírsavakat.

Nem árt figyelni azonban, melyiket választod, hiszen egyes tonhalaknak magas lehet a higanytartalma, így inkább a vízben eltett, csíkos tonhalból készült verziókat keresd.

Általában szálkamentes, erőteljes halíze van, felhasználás előtt pedig érdemes bepácolni, nehogy kiszáradjon.

Hekk Kép forrása: kifoztuk.hu

3/6 Hekk

Ha Balaton, akkor hekk! Más nevén csacsihal, amit Dél-Amerika és Afrika partjainál halásznak.

Enyhébb az íze, mint a tonhalnak, gerincét egyben ki lehet emelni, de a kisebb szálkákra azért érdemes odafigyelni evés közben.

Klasszikusan paprikás lisztbe forgatva, majd kisütve készül, de roston vagy grillezve is isteni.

Pisztráng Kép forrása: thebakingfairy.net

4/6 Pisztráng

A pisztráng a kevésbé halízű halak közé tartozik, a hekkhez hasonlóan a gerinc kiemelése után már csak kisebb szálkák maradnak benne, amiket akár el is fogyaszthatsz, ha jól át van sütve.

A lazacfélékhez tartozó pisztráng Európában és Amerikában is őshonos, itthon leginkább egészben kisütve, füstölve, grillezve vagy a karácsonyi halászlében fogyasztjuk, de sókéregben elkészítve is isteni!

Ahogy a lazac, úgy a pisztráng is tele van esszenciális zsírsavakkal, valamint szuper A-, B12- és D-vitamin-forrás.

Ponty

5/6 Ponty

Magyarország vizeiben több mint hetvenféle hal él, melyek közül az egyik legnépszerűbb a ponty. Szuper levesbe, töltve, főzve, grillezve vagy kisütve, viszont a szálkákra érdemes odafigyelni, valamint zsírtartalma is viszonylag magas.

Húsát sütéshez inkább vékonyabb, főzéshez pedig vastagabb szeletekre vágd, és ha szereted, akkor az ikráját se hagyd kárba veszni!

A magyar konyhában leginkább klasszikusan, azaz hagymával, paprikával, fokhagymával és egy kis citrommal készül.

Harcsa Kép forrása: foodblogs.com

6/6 Harcsa

Itthon elég népszerű a harcsafélék családjába tartozó, sokat szidott pangasius, azaz a cápaharcsa. Szálkamentes, halíze kevésbé intenzív, kalória- és zsírtartalma pedig rendkívül alacsony, így akár egy diétás étrendbe is szuperül beleillik.

Serpenyőben pillanatok alatt elkészül, de a fagyasztott változatot nem árt előre kivenni, és szobahőmérsékleten kiolvasztani.

Ezt a halfajtát számos botrány övezi arzén-, higany-, illetve egyéb nehézfémtartalma miatt, így vásárlásnál érdemes tájékozódni, és nem a legolcsóbbat választani!