A kakaó csodás hatásai

Írta: ,
Sokszor „csak” azért esszük, mert fonom, vagy azért isszuk, mert felelevenednek a gyerekkori élményeink. Azonban a kakaónak van még néhány pozitív hatása, amivel nem árt, ha tisztában vagyunk!
Antioxidáns

1/8 Antioxidáns

A kakaó kiváló antioxidáns hatással rendelkezik. A megfelelő minőségű kakaót fogyasztva sokat segítünk szervezetünknek a szabad gyökök megkötésében, ezáltal egészségünk és fiatalságunk megőrzésében is.

Vérnyomáscsökkentő

2/8 Vérnyomáscsökkentő

A kakaó vagy az abból készült csokoládé csökkenti a magas vérnyomást, ezáltal csökkenti az ebből eredő betegségek kialakulásának kockázatát is.
Érdemes ellenőrizni a kakaón feltüntetett összetevőket és azt, hogy miből hány százalékot tartalmaz.

Bőrtáplálás

3/8 Bőrtáplálás

A megfelelő minőségű kakaóvaj kiváló bőrtápláló szer, a kozmetikumokban gyakran megtalálható.
Használatával a bőr fiatalabb és hidratáltabb lesz. Ha rendszeresen használjuk, akkor látványos eredményt érhetünk el vele.  

Jobb keringés

4/8 Jobb keringés

A kakaót masszázsként vagy kozmetikai kezelések folyamán is alkalmazzák. A felvitt területen javítja a keringést, igaz, emiatt pirosodást is okozhat, ami viszont egyáltalán nem veszélyes.


A kakaó használata kifejezetten elterjedt érelmeszesedéssel küzdők körében.

Civilizációs betegségek

5/8 Civilizációs betegségek

Egyre több kutatás folyik arról, hogy a civilizációs betegségek és a táplálkozás között milyen a kapcsolat.
Van már olyan tapasztalat, hogy a kakaót fogyasztók között kevesebb a civilizációs betegség előfordulása, vagyis kevesebb a rák, a szívinfarktus és a cukorbetegség.

Fogyás

6/8 Fogyás

A flavonoidokban gazdag kakaó nem változtatja meg a szervezed triglicerid szintjét, ezért hatásos élelmiszer a fogyni vágyóknak is. A triglicerid egyfajta "vérzsír", amelynek emelt szintje felelős a koszorúér betegségekért.


A kakaó azonban segít a triglicerid szinten tartásán, ezért annyira egészséges kényeztetés a diétázóknak.

Depresszió és stresszoldás

7/8 Depresszió és stresszoldás

A kakaó erős antidepresszáns, ráadásul semmilyen káros mellékhatása sincs. A benne található flavonoidoknak köszönhető nyugtató, stresszmentesítő hatását.
A leghatásosabb a még nem pirított kakaómagokból kivont polifenol, amely igazi bio antidepresszánsként működik.

Megakadályozza a székrekedést

8/8 Megakadályozza a székrekedést

Nagyon hasznos emésztésjavító élelmiszer. Gazdag magnéziumtartalmának köszönhetően rendben tartja az emésztést és megelőzi a székrekedést.
Legközelebb tehát, ha emésztési gondjaid akadnának, vagy magnéziumpirulákat akarnál bevenni, inkább fogyassz el egy nagy kakaótartalmú csokoládét, így még a kedved is jobb lesz!