A 7 legártalmasabb étel, ami testi és lelki szinten is kárt tehet benned

Írta: ,

Mindaz, amit nap mint nap megeszünk, beépül a szervezetünkbe. Ha az embert egységként értelmezzük, akkor elmondhatjuk, hogy táplálékaink befolyásolják testi és lelki közérzetünket:  érzéseinket, hangulatunkat, a történésekhez és kapcsolatainkhoz való viszonyulásunkat, sorsunkat. „Amit megeszel, az Te leszel”, tartja a mondás, és ez nemcsak a táplálékok fizikai hatására vonatkozik, hanem jelenünk megélésén keresztül életünk alakulására is.

Túlfőzött zöldségek

1/7 Túlfőzött zöldségek

Van, aki nem kedveli a főtt vagy sült zöldségeket, pedig sokszor csak arról van szó, hogy a túlzásba vitt feldolgozástól az ételnek nincs már íze.

A zöldségek a hosszan tartó főzéstől elveszítik létfontosságú tápértéküket. Akkor hozhatod ki a legtöbbet a zöldségfélékből, ha nyersen, vagy legfeljebb 2-3 percig tartó párolás után fogyasztod őket.

Levesben is nagyon táplálóak lehetnek, ha a főzés nem tart tovább 20 percnél. A lében benne maradnak a szervezet számára fontos anyagok. 

Egyszerű szénhidrátok

2/7 Egyszerű szénhidrátok

Ezek cukros, finomított szénhidrátok.

Ilyenek a sütemények, a kekszek, a csokoládék, a cukorkák és minden, aminek az adaléka finomított cukor, liszt vagy hántolt fehér rizs.

A finomítási eljárás során ásványianyag- és vitamintartalmuk nagy részét elveszítik, ezért tiszta cukorként viselkednek a szervezetben, vagyis közvetlenül a véráramba kerülnek, ahol túlságosan megemelik, majd lecsökkentik a vércukorszintet, cukoréhséget és hirtelen hangulatváltozásokat okozva.

A felesleges ártalmas szénhidrátok zsír formájában raktározódnak el. 

Hagyományos termesztésű növények

3/7 Hagyományos termesztésű növények

A hagyományos termesztés azt jelenti, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket vegyszerekkel permetezik, műtrágyával és gyomirtóval kezelt talajon termesztik.

A vegyszermaradványok a testbe jutva kárt tesznek a sejtekben és a szervekben, tönkreteszik az emésztőrendszert.

Érdemes bioélelmiszereket fogyasztani, mert ezek nem terhelik meg az emésztést, és nem mérgezik a szervezetet.

Fehérjék

4/7 Fehérjék

Egyes fehérjék ártalmasak az emésztőrendszerre.

A magas fehérjetartalmú, zsíros, vörös húsok túlzott mennyiségben elsavasítják a vért, csökkentik a kalciumszintet, túlterhelik a májat és a vesét, lassítják az emésztést, elpusztítják a hasznos baktériumokat.

Sokan a tehéntejet is nehezen tudják megemészteni.

A teljes tehéntejben túl sok telített zsír, kevés vitamin van, ásványi anyagai pedig nem egyeznek az ember biokémiájával, ezért a benne lévő tápanyagok nagy részét szervezetünk nem képes felvenni.

Aki szereti a tehéntejet, forralja fel, mert így könnyebben megemészthető.

A kecsketej és a birkatej molekuláit könnyebben lebontja a szervezetünk. A legkönnyebben emészthető a rizstej, a mandulatej és más magvakból készült tejek. 

Finomított élelmiszerek

5/7 Finomított élelmiszerek

Ilyen a fehér búzaliszt és a fehér cukor, amelyekből sok élelmiszer készül (pl. péksütemények, gyors- és készételek), amelyeket sokszor még tartósítószerekkel is telezsúfolnak.

A finomítási eljárás során kivonják az alapanyagokból az eredeti, természetes tápanyagokat és rostokat.

Ezáltal egy koncentráltabb, természetellenesen édes változata jön létre az eredeti élelmiszernek.

Ezek tápértéküktől megfosztott, ipari álételek, antiételek. Nem igaziak. Testünknek nincs szüksége rájuk.

Ártalmas zsírok

6/7 Ártalmas zsírok

A telített, állati eredetű zsírok szervezetünkben meszesedést okoznak, elmerevítik az artériák falát, és szívrohamot, agyvérzést okoznak.

A vörös húsok, a sertéshús, a tejtermékek, a vaj és a sajt telített zsírokat tartalmaznak.

Ezek a zsírok megnövelik a vérnyomást, mérgező csomókká állnak össze, elraktározódnak, és hízást okoznak. 

Hidrogénezett zsírok a növényi olajok megszilárdulása során keletkeznek. A főző- és étkezési margarinok hidrogénezett zsírok, ezért a bennük sült burgonya, az édességek, a sütemények és péksütemények is tartalmaznak ártalmas zsírokat.

Megzavarják az anyagcserét, súlygyarapodást okoznak. 

Feldolgozott élelmiszerek

7/7 Feldolgozott élelmiszerek

Ide tartozik az előre csomagolt és lefóliázott élelmiszerek, a hamar elkészíthető, mikrohullámú sütőbe tehető, gyors és zacskós készítmények nagy része.

Ezeket finomított eljárással állítják elő, ezért nagyon alacsony a tápértékük.

Az élelmiszeripar több mint 3 000 engedélyezett adalékot használ az alapanyagok feldolgozásakor. Ezeket biztonságosnak nyilvánították, pedig sok közülük nem az.

A színezékek, mesterséges édesítők, festékanyagok, nitrátok, nitritek és tartósítószerek megakadályozzák az étel romlását, de a szervezetünket károsítják.

A feldolgozott élelmiszerek gyerekeknél gyakran viselkedészavarokat és tanulási nehézségeket okoznak.