A 4 legkedveltebb szénhidrát egészséges alternatívája

Írta: ,

A csapból is az folyik, hogy mennyire fontos az egészséges életmód és ezzel együtt a megfelelő táplálkozás, főként most, hogy vészesen közeleg a nyári comb- és más testrészek villantásának az időszaka! Azt is bizonyára kismilliószor hallottad vagy olvastad már, hogy az alternatív alapanyagok mennyire kapóra jönnek diéta vagy életmódváltás esetén, és hogy sokkal egészségesebbek, mint a megszokott, hétköznapi alapanyagok, élelmiszerek. Viszont arról már bizonyára kevésbé tájékoztattak, hogy pontosan mit mivel érdemes helyettesíteni, így, mikor nagybevásárlásra indulsz, csak dörzsölöd az állad vagy vakargatod a fejed, hogy a tucatnyi megoldás közül melyiket is válaszd. Ismerős a helyzet nekünk is, ne aggódj! Azért, hogy megkönnyítsük az átállást, összeállítottunk egy listát, hogy mely alapanyagokat, milyen alternatívákkal érdemes helyettesíteni!

Búzaliszt helyett Kép forrása: unsplash

1/4 Búzaliszt helyett

Talán az egyik legnehezebben helyettesíthető alapanyag, már nem azért, mert nincs rá százféle alternatíva, hanem mert mind más formában tudja pótolni! A teljes kiőrlésű búzaliszt elviekben kiváló megoldást kínál, de sok diéta még ezt is tiltja. Ilyenkor érdemes körül nézni a rizsliszt, zabliszt és társaik háztáján, azonban azt jobb mielőbb tisztázni, hogy más-más alternatíva fog beválni a süteménysütéshez, a kenyérsütéshez, a sűrítéshez és így tovább.

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy egy alternatíva sincs, ami egyetemlegesen helyettesíthetné a búzalisztet, azonban segítségünkre szolgál, hogy sok bioboltban és drogériában kapható már előre elkészített liszt mix, kifejezett célokra, mint rétestészta készítés, palacsintatészta vagy éppen kenyértészta előállítása.

Rizs helyett Kép forrása: unsplash

2/4 Rizs helyett

A rizs megítélése eléggé eltérő, szinte minden dietetikus, személyi edző vagy fitness guru más véleménnyel viseltetik felé. Vannak, akik szigorúan tiltják a fehér rizs fogyasztását, és csak a barna vagy vad rizs mellett voksolnak, míg mások kompletten a rizs elhagyását javasolják.

Sőt, hallottunk már olyan verziót is, miszerint a fehér verziók közül a basmati fogyasztható, csak a többi nem.

Tudományosan egyiket se tudjuk alátámasztani, de tudjuk, mivel helyettesítheted, ha mégis úgy döntesz, el szeretnéd hagyni az étkezéseidből! A legjobb alternatívák közé határozottan a hajdina, köles és quinoa sorolható! Mindegyik sokoldalúan alkalmazható, akár édes, akár sós köretnek is elkészíthető, lassú felszívódású szénhidrátforrások!

Burgonya helyett Kép forrása: unsplash

3/4 Burgonya helyett

Szintén kettős mércével mérik, hiszen egyik tanácsadó szerint ehető, csak nem mindegy milyen formában, míg mások szerint szintén elhanyagolandó tápanyag. Mi azonban tudunk rá kapásból két kiváló alternatívát is!

Az egyik a jól ismert édesburgonya, melytől sokan tartanak édeskés ízvilága miatt, pedig a megfelelő fűszerezéssel isteni sós köret készíthető belőle!

A másik a zeller, melyről sokan nem is tudják, hogy akár sütve, akár pürének készítve is ideális köret! Fás jellege miatt érdemes előre forrázni vagy párolni, de ettől eltekintve nagyszerű íze van, a megfelelő fűszerekkel pedig egyenesen isteni!

Cukor helyett Kép forrása: magone/Depositphotos

4/4 Cukor helyett

Először is szeretnénk eloszlatni egy tévhitet, mely mindmáig sokakat tévútra vezet. A nádcukor, vagy másnéven barna cukor sem egészségesebb a kristálycukornál! Csupán a feldolgozásukban van különbség, de attól még mindkettő cukor!

Nagyon sok diéta engedélyezi a méz használatát, mint cukorhelyettesítő, ám lényegében a méz is cukor, csak természetesebb, egészségesebb formában. Ha teljesen szeretnénk kiváltani a cukrot, megtehetjük nyírfacukorral, vagy másnéven xilittel. Ennek egyetlen hátránya, hogy emésztési gondokat okozhat, így, ha bármilyen panaszt tapasztalunk, érdemes más alternatíva után nézni, mint az eritrit.

Szokás még juhar- vagy agavé sziruppal helyettesíteni a cukrot, ezek is remek alternatívák, de csak kis mennyiségben érdemes őket alkalmazni!