A 10 legegészségesebb tavaszi zöldség és gyümölcs

A 10 legegészségesebb tavaszi zöldség és gyümölcs

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 10 legegészségesebb tavaszi zöldség és gyümölcs

A napok egyre hosszabbak, az idő melegszik, mi pedig hírtelen rengeteg vitamindús növényre vágyunk az elmúlt 5 hónap unalmas táplálkozása után.

Spárga

Legkorábban februárban jelenik meg, az egyik legegészségesebb zöldségként tartják számon. Nemcsak gazdag fehérjeforrás és alacsony kalóriatartalmú, de rengeteg rostot tartalmaz.
A benne levő vitaminok: C- és K-vitamin, folsav, kálcium, magnézium és kálium. A spárgát könnyű beépítenünk diétánkba, mert gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Grillen vagy gőzben megfőzve is elkészíthetjük. Ideális köret.

Articsóka

Ez a sokak számára népszerűtlen zöldség bizony rettentően egészséges. Magas rost-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálcium-, kálium-, C-vitamin és folsavtartalma van.
Az articsóka elősegíti a máj egészségét és csökkenti a koleszterinszintet, valamint az emésztési betegségek tüneteit. Sokoldalú tavaszi zöldség, fogyaszthatjuk főve, sülve és töltve is!

Kivi

Gazdag C-, E- és A-vitamin forrás, flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz. C-vitamin tartalma nagyobb, mint a narancsé, és annyi kálium van benne, mint egy banánban, ezen kívül jó adag béta-karotint is tartalmaz.
A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns, amely bizonyítottan megvédi szervezetünket a szabad gyökök ellen, drámaian javítja egészségünket – akik rendszeresen fogyasztják, megvédik magukat különféle szív- és érrendszeri problémáktól, a ráktól és elhízástól.
Az E-vitaminnak is hasonló hatása van, zsírban oldódik és kiegészíti a C-vitamin hatásait. Tehát szabadgyökök ellen fogyassz kivit!

Spenót

Tavaszi zöldség, amely nagy népszerűségnek örvend. A spenót a leghíresebb szuperélelmek közt van. Magas C-vitamn, K-vitamin, folsav, magnézium és vas forrás – egyszóval tápanyagokban gazdag leveles zöldség.
Bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát. Segít megelőzni a szürkehályog és szívbetegségek kialakulását. Fogyaszthatjuk párolva, főve de nyersen is salátának!

Retek

Kíváló C-vitamin, kálium és folsav forrás. Egyszerűen szeleteld salátákhoz, szendvicsekhez.
Ennek a kis zöldségnek rengeteg pozitív egészségügyi hatása van, elősegíti a vér és a vese egészséges működését, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, jó az emésztésre, gyulladáscsökkentő és kíváló antioxidáns.

Lime

Fantasztikus hatása van emésztésünkre és erősen javítja az immunrendszert, köszönhetően C-vitamin tartalmának.
Bár a limeba vagy citromba való harapás nem tűnik kecsegtetőnek, fogyasszuk kifacsarva hűsítő limonádénak, vagy csorgassuk salátákra/sült halra!

Vízitorma

Együtt egyéb a káposztafélék családjába tartozó növényekkel, a zsázsa tavaszi zöldség nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, mint a B6-, C-, E- és K-vitamin, kálcium, vas, magnézium, cink és erős flavonoid és kvercetin forrás, amely egy természetes gyulladáscsökkentő.
A vízitormát használhatjuk szendvicsekhez, salátákhoz, könnyen beépíthető diétákba.

Földieper

Egy sor egészséges vitamint (C-, K-, B5-, B6-vitamin), jelentős mennyiségű antioxidánst, mangánt, folsavat, káliumot, rezet, magnéziumot és omega-3 zsírsavat tartalmaz.
Az ízletes piros gyümölcs tehát nemcsak imádnivalóan finom, hanem az egyik legegészségesebb gyümölcs is!

Hagyma

A zöldhagyma egyszerűen a legközkedveltebb tavaszi zöldségünk, és a legkézenfekvőbb is. A hagymafajták bőségesen rendelkezésünkre állnak, felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, pörköltekhez és szinte bármilyen ételhez.
Alacsony kalóriatartalmú, magas kálium, foszfor és kálcium forrás. Ezen túlmenően, a hagyma természetes vízhajtó, segít az asztma kezelésében, csökkenti a koleszterinszintet.

Alma

Gazdag flavonoid és polifenol forrás. Egy tanulmány szerint 100 g almának annyi antioxidáns tartalma van, amennyit 1500 mg C-vitamin bevitelével érhetünk el. A benne levő almasav és borkősav segít megelőzni a máj és emésztési zavarokat.
A belőle készített almaecet segít megelőzni a vesekő kialakulását. Az alma héjában levő pektinek segítenek eltávolítani a szervezetben levő méreganyagokat, galakturonsavat termelve.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!