8 egészséges étel a karácsonyi asztalodon

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
8 egészséges étel a karácsonyi asztalodon
Karácsonykor a legtöbb család évről évre ugyanazokat az ételeket készíti el. Aki az idén szeretne egy kicsit egészségtudatosabban felkészülni az ünnepi vacsorára, cikkünkből ötleteket meríthet. Nem a menü módosítása a legfontosabb. A hagyományok megtartása mellett, az alapanyagok megváltoztatásával is tehetünk ízletes és egészséges fogásokat szeretteink elé az asztalra.
Tyúkhúsleves

A húslevesek közül az ünnepi asztalra leginkább a tyúkhúsból főzött leves illik. Színesebbé és vidámabbá tehetjük, ha néhány kukorica- és borsószemet is szórunk bele.
A húsleves jóleső melegséggel tölti el a gyomrunkat, és a benne lévő vöröshagymával és fokhagymával együtt felkészíti testünket a jellegzetes téli betegségekkel szembeni védekezésre: a húslevesben található vitaminok és ásványi anyagok erősítik az immunrendszert, és enyhítik az esetleg meglévő nátha vagy influenza tüneteit.
A húsleves gőze oldja az orrban és a torokban letapadt nyákot, és semlegesíti a neutrofil nevű fehérvérsejteket, amelyek megfázáskor nagy számban termelődnek, és felhalmozódásuk gyulladást okoz, ami miatt a nyákképződés fokozódik.

Tönkölybúza, zabpehely, köles és társaik

A gabonafélék nagyon sok nyugtató és energetizáló B-vitamint tartalmaznak. A bennük előforduló triptofánok fokozzák az agyunkban a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését.


Ezeket a gabonaféléket sokféleképpen felhasználhatjuk a karácsonyi ételek elkészítéséhez, például főzhetünk fahéjas zabkását, kölesből készíthetünk a rizottóhoz hasonló zöldségételeket, a fehér lisztet pedig kicserélhetjük a testünk számára sokkal értékesebb tönkölylisztre, és bármit süthetünk és főzhetünk vele, amit a fehér liszt felhasználásával szoktunk, az ételek ízét és állagát a tönkölyliszt (pl. a teljes kiőrlésűvel vagy a rozsliszttel ellentétben) nem változtatja meg.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?