7 ok, amiért mostantól abba kell hagynod a dohányzást

Fischer Anna
Írta: ,
7 ok, amiért mostantól abba kell hagynod a dohányzást
Jól tudjuk, hogy a cigaretta káros az egészségre, mégis sokan dohányzunk, akár évtizedeken keresztül is. Ha esetleg a következő évtől le szeretnénk szokni, akkor az alábbiakban láthatunk néhány ösztönző adatot a dohányzás káros hatásairól. Sok sikert minden próbálkozónak!
Tüdő, légutak

Kezdjük a legkeményebbel: a dohányzás hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához, ami máig egy nagyon rossz arányban gyógyítható betegség. Sok függ a betegség észlelésének időpontjától, de elmondható, hogy átlagosan 100 betegből a betegség diagnosztizálása után 5 évvel már csa 30-40 él.
Ezért célszerű kevesebbet, vagy gyengébb cigarettákat szívni, vagy ideális esetben végleg leszokni a dohányzásról. Emellett a cigaretta más elváltozásokat is okozhat a tüdőben, gyakori például a dohányosok körében a tüdőtágulás, ami annyit jelent, hogy a léghólyagocskák falai elhalnak és egyetlen nagy gömbbé olvadnak össze, így lényegesen csökkentve a tüdő kapacitását.

Erek

A dohányzás és az érelmeszesedés között egyértelmű összefüggés van. Ha elkezdődik szervezetünkben az érfalak meszesedése, az azzal jár, hogy az erek elveszítik rugalmasságukat, merevebbekké és sérülékenyebbekké válnak, keresztmetszetük pedig beszűkül, ami a megfelelő véráramlás komoly akadálya lehet.


Ez a probléma áll az agyvérzés és a szívinfarktus hátterében is, és ugyanide vezethető vissza az érszűkület is, aminek súlyos esetben akár végtagvesztés is lehet a következménye.  

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció