7 dolog, amit biztosan nem tudtál a tésztáról

Kató Iringó
Írta: ,

Bolognai spagetti, milánói makaróni, carbonara spagetti, pizza – valószínűleg nincs olyan ember a Földön, aki ne rajongana valamilyen tésztás fogásért. Persze a gluténérzékenység szigorú kereteket szabhat eme rajongásnak, de ma már szinte mindenből található gluténmentes verzió is. Most 8 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amit lehet, hogy eddig te sem tudtál a tésztáról!

1. A tésztafőzés annyira egyszerűnek tűnik, mégis el lehet rontani. A tésztát először is rengeteg vízbe kell feltenni főni, 500 gramm esetén kb. 6 liter vízzel számolj. Amikor felforrt, akkor tesszük bele a – lehetőség szerint nagy szemű – sót, és sosem előbb. Szokás a vízbe pár csepp olajat is önteni, de ez nem szükséges. Általában a tészta csomagolására rá van írva, hogy hány percig kell főzni, de érdemes főzés közben kóstolni is. Az olaszok egyébként az „al dente”, azaz fogkemény állapotot részesítik előnyben. Kifőzés után szűrőkanállal szedd ki a tésztát, de felesleges hideg vízzel leöblíteni, maximum akkor érdemes, ha hideg tésztasalátát készítesz. Fontos azonban, hogy egyből keverd össze a szósszal a kifőtt tésztát!

2. Vannak egyrészt a tojással készült tészták (pasta all'uovo), másrészt a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták (pasta integrale). Utóbbi azért jobb, mert bár kalóriatartalma nem alacsonyabb, de a rosttartalma magasabb, így hamarabb eltelít, és az inzulinszintet csak lassan emeli meg.

3. Tudtad, hogy létezik fekete színű tészta is? Színét nem másnak, mint a tintahal tintájának köszönheti.