6 régi szuperétel a nagyi kamrájából

Írta: ,

Noha a „szuperétel” kifejezés nagyon is huszonegyedik századinak tűnik, valójában egy csomó olyan régi élelmiszer létezik, ami egészen fantasztikus hatásokkal bír. Ráadásul nincs furcsán csengő nevük, és nem kell értük egy vagyont fizetni! Íme, ezek az előző generációk tippjei…

Torma

Fogadjunk, hogy kiskorodban gyakran volt a vasárnapi ebéd része, most pedig főleg a húsvéti hidegtálakon látod viszont a belőle készült krémet a sonka mellett.

Tudtad, hogy a tormát időtlen idők óta használják a népi gyógyászatban? Főleg légzőszervi és húgyúti panaszok ellen hívják segítségül.

Fertőtlenítő hatása révén az egyik legerősebb természetes antibiotikum, gombaölő és összehúzódás-gátló.

Ráadásul az is lehet, hogy hatalmas szerepet játszik a rák megelőzésében

„A torma több mint tízszer annyi glükozinolátot tartalmaz, mint a brokkoli, úgyhogy nem is kell degeszre ennünk magunkat belőle az eredményért” – teszi hozzá az Illinois-i Egyetem egyik szakértője.

Cékla

Rácsodálkoztál már valaha is a cékla mesés árnyalatára?

Vagy csak akkor jutott eszedbe, amikor sikerült lecsöpögtetni vele a kedvenc blúzodat?

Nos, a vakító ciklámenért a bétacianin nevű antioxidáns-csoport tagjai felelnek, amelyeknek rákmegelőző, máj-méregtelenítő és nyirokkeringés-serkentő hatást tulajdonítanak.

Ráadásul rengeteg rost van benne, ami elősegíti a megfelelő bélmozgást.

Eheted nyersen, sülve vagy főve – persze, hatóanyag-tartalma főleg az előbbi esetben marad meg. Köretként is isteni, nemcsak salátának!