6 régi szuperétel a nagyi kamrájából

Írta: ,

Noha a „szuperétel” kifejezés nagyon is huszonegyedik századinak tűnik, valójában egy csomó olyan régi élelmiszer létezik, ami egészen fantasztikus hatásokkal bír. Ráadásul nincs furcsán csengő nevük, és nem kell értük egy vagyont fizetni! Íme, ezek az előző generációk tippjei…

Torma

1/6 Torma

Fogadjunk, hogy kiskorodban gyakran volt a vasárnapi ebéd része, most pedig főleg a húsvéti hidegtálakon látod viszont a belőle készült krémet a sonka mellett.

Tudtad, hogy a tormát időtlen idők óta használják a népi gyógyászatban? Főleg légzőszervi és húgyúti panaszok ellen hívják segítségül.

Fertőtlenítő hatása révén az egyik legerősebb természetes antibiotikum, gombaölő és összehúzódás-gátló.

Ráadásul az is lehet, hogy hatalmas szerepet játszik a rák megelőzésében

„A torma több mint tízszer annyi glükozinolátot tartalmaz, mint a brokkoli, úgyhogy nem is kell degeszre ennünk magunkat belőle az eredményért” – teszi hozzá az Illinois-i Egyetem egyik szakértője.

Cékla

2/6 Cékla

Rácsodálkoztál már valaha is a cékla mesés árnyalatára?

Vagy csak akkor jutott eszedbe, amikor sikerült lecsöpögtetni vele a kedvenc blúzodat?

Nos, a vakító ciklámenért a bétacianin nevű antioxidáns-csoport tagjai felelnek, amelyeknek rákmegelőző, máj-méregtelenítő és nyirokkeringés-serkentő hatást tulajdonítanak.

Ráadásul rengeteg rost van benne, ami elősegíti a megfelelő bélmozgást.

Eheted nyersen, sülve vagy főve – persze, hatóanyag-tartalma főleg az előbbi esetben marad meg. Köretként is isteni, nemcsak salátának!

Csukamájolaj

3/6 Csukamájolaj

A retró táplálkozási trendek királya kétségtelenül a csukamájolaj, amely bővelkedik A- és D-vitaminban, továbbá omega-3 zsírsavakban.

Asztma, ízületi bántalmak, izomfájdalmak, koszorúér-problémák, cukorbetegség és magas vérnyomás kezelésére is használták, a vészes D-vitamin hiányt jelentő angolkór mellett.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy hozzájárul a tüdőrák és a gyermekkori asztma megelőzéséhez.

A fermentált változatok a leghatékonyabbak, ugyanakkor kapszula formájában is magadhoz veheted a mesébe illő hatóanyagokat, amennyiben nem szeretnéd érezni a sajátos ízt.

Fahéj

4/6 Fahéj

A rozsdaszínű ágacskából nyert fűszerrel megfázást, hasmenést, várandósság alatti reggeli rosszullétet, húgyúti fertőzést, gombásodást és haspuffadást is kezeltek régen – s kezelnek most is, akik még mindig a természetes gyógymódokban hisznek.

A felsoroltak azonban talán nem is szállhatnak ringbe a fahéj legnagyobb előnyével: azzal, hogy képes hozzájárulni a vércukorszint kiegyensúlyozásához, amivel felveszi a harcot a metabolikus szindróma meg a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

A Kolumbia Egyetem munkatársai 2013-ban kimutatták, hogy PCOS-ben szenvedő nők szénhidrát-anyagcseréje jelentősen javult a fahéjnak köszönhetően.

Káposzta

5/6 Káposzta

Szóltunk az elején, hogy tényleg nem csak az lehet szuperétel, aminek érdekesen hangzik a neve, sokba kerül és furcsán néz ki!

A jó öreg káposzta valóságos tiamin-, kalcium és vasbomba, ráadásul nem szabad megfeledkezni a C-, K- és B6-vitamin tartalmáról sem.

A legjobb, hogy tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, úgymint szulforafánokkal, antocianinokkal és glükozinolátokkal, amelyeknek egyébként rákmegelőző hatást is tulajdonítanak.

A káposzta a gyomorfekély gyógyításában is segít, plusz savanyított formában az élőflórás joghurtnál is több tejsavbaktériumot rejt.

Árpa

6/6 Árpa

Megszállottan keressük az újfajta gabona-alternatívákat, a tökéletes régieket pedig észre sem vesszük!

A változatosan felhasználható, teljes értékű árpa valóban nem azoknak való, akik gluténérzékenységben vagy –allergiában szenvednek, mindenki másnak viszont tökéletes, hiszen csökkenti a koleszterinszintet, valamint a bélrák kockázatát is.

Sőt, a legújabb eredmények alapján hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, mert lassítja a glükóz felszívódását a szervezetben.

A gyöngyárpa egytálételekhez és levesekhez is kiváló, továbbá salátához vagy rizottóhoz is használhatod.

Neked melyik régi szuperétel a legszimpatikusabb?