6 ok, amiért száműznöd kell a cukrot az életedből!

Írta: ,

A cukorfogyasztás negatívumaival kapcsolatos írásokkal bár Dunát lehetne rekeszteni, mégis sokan még mindig nem tudják vagy nem értik, hogy miért is annyira káros a szervezet megfelelő működésének szempontjából. Azt például tudtad, hogy egy átlagos amerikai felnőtt naponta kb 22 teáskanálnyi cukrot fogyaszt? Bizony és a helyzet nálunk sem túl rózsás. Tudományos kutatások ugyanis egyértelműen alátámasztották, hogy a cukor általi túlterhelés rengeteg negatív dolgot művel a testeddel, éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés: a cukor vajon tényleg méreg? Mai írásunkban pont ezért hoztunk hat érvet, ami miatt azt mondjuk, jobb, ha száműzöd a cukrot az életedből.

Függőséget okoz Kép forrása: laurenconrad.com

1/6 Függőséget okoz

Ezen most nyilván nem lepődtél meg, mert tudni lehet már egy ideje, hogy a cukor bizony függőséget okozhat, az azonban már annál meglepőbb, hogy egyes kutatások a drogfogyasztással veszik egy kalap alá a cukor fogyasztását. A cukor ugyanis olyan vegyi anyagokat szabadít fel a testben, amik beindítják az agyunk öröméért felelős központját és hát a helyzet az, hogy a drogok is éppen ezt teszik.

A szervezet ugyanis egy idő után megszokja a bevitt cukor mennyiségét, így időről időre egyre többet és többet akar, annak érdekében, hogy te jól érezd magad. Egyes kísérletek pedig azt is alátámasztották, hogy a cukorról való leszokás épp olyan keserves, mint a különböző drogok esetén. Megfigyeltek remegést, hidegrázást, szédülést, fejfájást és szorongást is. Ez azért elég ijesztő nem?

Elzsírosodhatnak a szerveid Kép forrása: sherilee.tumblr.com

2/6 Elzsírosodhatnak a szerveid

Nos, a helyzet az, hogy a fruktóz sajnos zsírosítja a májad és folyamatosan arra sarkallja, hogy minél több zsírt raktározzon el magában. Vagyis ez röviden annyit tesz, hogy a magas fruktóz tartalmú étrend hatására zsírgömbök alakulhatnak ki a máj körül.

Ez effektíve egy olyan májbetegség, ami hihetetlenül sok embert érint, azonban az alacsony cukortartalmú étrenddel a betegség kockázatának kialakulása hatékonyan visszaszorítható. Éppen ezért a májad egészségének érdekében kerüld el a cukros üdítőket és bánj csínján a gyümölcs fogyasztással is, lehetőleg a reggeli, délelőtti órákban fogyaszd őket.

3/6 Növekszik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata

Ez bizony tudományos tény.

A szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegségek szoros összefüggésben állnak egymással, ugyanis a magas inzulinszint miatt a vérerek körül az izomsejtek jóval gyorsabban nőnek, így pedig a vérnyomás is folyamatosan növekszik az artériákban, ami végső soron akár szívrohamot is okozhat.

A cukorfogyasztás és a magas vérnyomás közti kapcsolat miatt pedig egyértelműen kimondható, hogy a cukor az első számú bűnöse a szívbetegségek kialakulásának.

Folyamatos éhségérzet Kép forrása: k-mag.gr

4/6 Folyamatos éhségérzet

Szüntelenül csak arra gondolsz, hogy mikor ehetsz már végre újra?

Sajnos, az a helyet, hogy ezt a fajta sóvárgást a cukorban gazdag étrend eredményezi.

A különböző kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a rendszeres cukorfogyasztás blokkolja az agy teltség érzetért felelős jeleit, vagyis, ha sok cukrot fogyasztasz, akkor akár egész nap falási rohamok törhetnek rád. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudj fontos, hogy csökkentsd a napi cukor mennyiséget.

Meglátod, ha így teszel sokkal, kevesebb étellel is bőven jól fogsz lakni.

Nulla energia Kép forrása: theeverygirl.com

5/6 Nulla energia

Biztos te is jártál már úgy, hogy ettél egy szelet csokoládét és szinte azonnal felpörögtél.

Nos, a helyzet az, hogy ez csupán átmeneti állapot, ugyanis a cukor hatására néhány percre felpörögsz, azonban utána megint úgy fogod érezni magad, mint aki napok óta nem aludt.

Ha azt tapasztalod, hogy az energiád a napi teendők ellátásra sem elég, ha éjjelente ébren forgolódsz, akkor kezdj el gyanakodni, mert nagy valószínűséggel a cukor lesz a hibás. Ilyenkor igyekezz tudatosan visszaszorítani a fogyasztását, hosszútávon ugyanis az egész életed megváltozhat.

Hangulatingadozások Kép forrása: hercampus.com

6/6 Hangulatingadozások

Egyes kutatások azt vizsgálták, hogy összefüggésben áll-e a cukorfogyasztás a depresszióval és meglepő eredményre jutottak: az egyik kísérlet csaknem hat évig tartott, 900 ember bevonásával, aminek során megállapították, hogy közel 40 százalékkal nő a depresszió kialakulásának esélye, azok körében, akik cukros édességeket fogyasztanak.

Azért ez nagyon durva nem igaz?