6 fűszernövény, ami csodásan hat az egészségedre

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
6 fűszernövény, ami csodásan hat az egészségedre

Hajdanában az emberek minden növényt nagy becsben tartottak: a Földanya gyermekeinek tekintették őket, és ennélfogva mindegyik magában hordozta az isteni erőt. A növényekről szóló legkorábbi ismeretek szájról szájra terjedtek. A tudás gyarapodásával már rögzítették is a füvekről szerzett ismereteket. A legkorábbi írásos emlékek szertartásokon, varázslatokban és gyógyításokban használt növényekről szólnak. A konyhában csak később kezdtek illatos növényeket használni.

Rozmaring

A „tenger harmatjának” is nevezik. A szakácsok és a patikusok már régóta használják. Frissíti az emlékezetet, a szerelmesek hűségjelképének is tartják.

Régen légfrissítő gyanánt a szobák levegőjét illatosították vele. Ugyanezzel a céllal betegek szobájában égették, ágait börtönökben szétszórták, hogy védelmet adjon a tífusz ellen.


Frissesség a konyhában: 7 fűszernövény, amit érdemes kéznél tartanod


A pestis sújtotta vidékeken az emberek zacskóban a nyakukba akasztva hordták, időnként szippantottak belőle, így óvták magukat a betegségtől.

Levelét fűszerként inkább kis mennyiségben érdemes használni. Sült krumplihoz adva, vajba keverve, húsokhoz kiváló. Ha potpourriba kevered, illatszerként távol tartja a rovarokat. 

Petrezselyem

A görögök nagy becsben tartották, játékok győzteseinek megkoronázására is használták. Gyógyfüvek ágyásainak mentén ültették.

Alkalmazták a gyógyászatban is, valamint a harcosok ételként adtak belőle a lovaknak, elég nagy mennyiségben. Levelét nyersen salátába keverheted.

Aprítva szendvicset, tojásételt, zöldséglevest, majonézt és egyéb mártásokat ízesíthetsz vele. Gyökerét levesbe, pörköltbe teheted. 

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!