6 fűszernövény, ami csodásan hat az egészségedre

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
6 fűszernövény, ami csodásan hat az egészségedre

Hajdanában az emberek minden növényt nagy becsben tartottak: a Földanya gyermekeinek tekintették őket, és ennélfogva mindegyik magában hordozta az isteni erőt. A növényekről szóló legkorábbi ismeretek szájról szájra terjedtek. A tudás gyarapodásával már rögzítették is a füvekről szerzett ismereteket. A legkorábbi írásos emlékek szertartásokon, varázslatokban és gyógyításokban használt növényekről szólnak. A konyhában csak később kezdtek illatos növényeket használni.

Rozmaring

A „tenger harmatjának” is nevezik. A szakácsok és a patikusok már régóta használják. Frissíti az emlékezetet, a szerelmesek hűségjelképének is tartják.

Régen légfrissítő gyanánt a szobák levegőjét illatosították vele. Ugyanezzel a céllal betegek szobájában égették, ágait börtönökben szétszórták, hogy védelmet adjon a tífusz ellen.


Frissesség a konyhában: 7 fűszernövény, amit érdemes kéznél tartanod


A pestis sújtotta vidékeken az emberek zacskóban a nyakukba akasztva hordták, időnként szippantottak belőle, így óvták magukat a betegségtől.

Levelét fűszerként inkább kis mennyiségben érdemes használni. Sült krumplihoz adva, vajba keverve, húsokhoz kiváló. Ha potpourriba kevered, illatszerként távol tartja a rovarokat. 

Petrezselyem

A görögök nagy becsben tartották, játékok győzteseinek megkoronázására is használták. Gyógyfüvek ágyásainak mentén ültették.

Alkalmazták a gyógyászatban is, valamint a harcosok ételként adtak belőle a lovaknak, elég nagy mennyiségben. Levelét nyersen salátába keverheted.

Aprítva szendvicset, tojásételt, zöldséglevest, majonézt és egyéb mártásokat ízesíthetsz vele. Gyökerét levesbe, pörköltbe teheted. 

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni