6 fontos tudnivaló a mézről, ami mindenkit érdekel

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
6 fontos tudnivaló a mézről, ami mindenkit érdekel
Tudtad, hogy a méz több mint 200-féle anyagot tartalmaz, amely jó hatással van az egészségünkre? Ha ezután rendszeresen szeretnéd fogyasztani, akkor cikkünkből olyan kérdésekre is megkapod a választ, hogy milyen fajtát vegyél, hogyan kell tárolni és fogyasztani, és mennyi kalória van benne.
Milyen mézet vegyél?

A világos mézek édesebbek, míg a sötétebbekben kevesebb a cukor. Adalékként lehetőleg halványsárga mézet használj, de ha kenyérre szeretnéd kenni, vagy házi gyógyításhoz kell és kalóriában szegényebb fajtát keresel, akkor a barnássárga a neked való. A mézek változatos külleműek és aromájúak, attól függően, hogy a méhek milyen virágokról és egyéb növényekről gyűjtik be a nektárt.
Van például akácméz, vegyes virágméz, hársméz, lépes méz, erdei méz, gesztenyeméz, napraforgó méz, repceméz. Az akácméz és a hársméz édes és lágy, a színük halványsárga, viszont az erdei méz és a gesztenyeméz barnás árnyalatú és kesernyés. A mézekben egy idő után kristályok keletkeznek, és megszilárdulnak.
A sötétebb színűek általában tovább megőrzik folyékonyságukat, mint a világosabbak. A kristályosodás ideje a cukortartalommal van összefüggésben: minél több gyümölcscukor van a mézben, annál folyékonyabb.

Hogyan tárold a mézet?

A mézek szavatossági ideje általában két év. Ennyi ideig tartják meg eredeti minőségüket.

A bennük levő sok cukor növeli az eltarthatóságukat, ezért nem romlanak meg. Az ízük egy kicsit megváltozik, de az egészségünknek két év elteltével sem ártanak.
Mégis érdemes száraz, hűvös helyen tartani a mézet (pl. a kamrában vagy a konyhaszekrényben), mert egyes összetevői fény- és hőérzékenyek. Az üvegét mindig jól zárd le, hogy ne kerüljön bele a konyhából származó egyéb szag, ami az ízét megváltoztatja.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni