5+1 eset, amikor érdemes fügét enni

Kató Iringó
Írta: ,

Alma, körte, szőlő, füge. Melyik a kakukktojás? Feltehetően a legtöbben a fügét mondanátok, hiszen ez a gyümölcs valóban picit kilóg a sorból. Pedig nagyon is érdemes szeretni!

Valószínűleg hallottatok már az ősidők óta termesztett gyümölcsről, sőt, többen közületek biztosan fogyasztja is, amikor teheti, de valamiért még mindig nem tett szert akkora népszerűségre ez a gyümölcs, mint amilyet megérdemelne. Pedig a fügét nemcsak finom íze miatt lehet szeretni, hanem azért is, mert rengeteg jótékony élettani hatással rendelkezik. Ismerjük meg egy kicsit jobban ezt a bravúros gyümölcsöt!

Miért jó a füge?

Egyrészt azért, mert finom. Az érett, puha füge íze mézédes, míg az éretlen vagy félérett gyümölcs fanyar, kellemetlen ízű. Frissen és aszalva is fogyaszthatjuk, valamint lekvár és kompót formájában is kiváló.

Tudtad?

A félérett gyümölcs a fáról leszedve már nem érik tovább, így nem is érdemes vele kísérletezni, biztosan nem fog beérni. Ezen kívül azt is érdemes tudni, hogy az érett füge csak néhány napig tartható el hűtőben, úgyhogy igyekezzünk minél hamarabb elfogyasztani, nehogy elromoljon.

Másrészt azért, mert igencsak hasznos a szervezetünk számára. A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag tápanyagforrás, mely létfontosságú vitaminokat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, többek között A-vitamint, B-vitaminokat, különböző antioxidánsokat és még Omega-zsírsavakat is. Ezek után nem csoda, hogy megannyi egészségügyi és szépészeti problémára bevethetjük számtalan hasznos összetevője révén!