5 tipp, hogy pehelysúllyal vészeld át a karácsonyi traktát

Írta: ,

Végre elmondhatod magadról, hogy nagyjából egészségesen táplálkozol. Igyekszel tudatosan megválasztani a mennyiséget, a minőséget és az arányokat, ám az ünnepek keresztülhúzhatják a számításaidat… Lássuk, mit tehetsz, hogy ilyenkor is megőrizd az alakodat!

Kezdd a napot vízivással!

1/5 Kezdd a napot vízivással!

A folyadékpótlás kulcsfontosságú a veseműködésed szabályozásának és a szervezeted megfelelő méregtelenítésének szempontjából, ezért érdemes vízivással indítanod.

Hétköznapokon fél liter körüli mennyiséget kellene legurítanod ilyenkor, ami meglehetősen soknak tűnhet, ha még csak most kezdesz tudatosan odafigyelni erre.

Hát még az egy liter milyen meglepő lehet, amit a dietetikusok javasolnak a fokozott emésztőrendszeri terhelést jelentő időkre!

A lényeg, hogy legalább egy pohárkával alapozd meg a jó szokást, és a mennyiséget fokozatosan, például hetente egy újabb pohárral növeld.

Fontos tudnod, hogy ha eddig keveset ittál, a hirtelen sok víz megterelheti a pajzsmirigyed, tehát napi két decinél ne növeld jobban a bevitelt.

Reggelizz egészségesen!

2/5 Reggelizz egészségesen!

A reggeli kihagyása kézenfekvőnek tűnhet, hiszen ha bőségesen ebédelsz és vacsorázol, bőven fedezheted az egy napra szükséges kalóriamennyiséget.

A baj csak az, hogy a szervezeted nem így működik: az anyagcsere „non-stop” folyamat, amely akkor megy a legjobban, ha néhány óránként eszel valamit.

A fehérjében, teljes kiőrlésű gabonában, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag reggeli hozzájárul, hogy egész nap pörögjön a metabolizmusod, több kalóriát égess, és kevesebb zsírt raktározz el a lakomák energiatartalmából.

A tojás, a quinoa vagy a saláta is kitűnő választás reggelire – a lényeg, hogy vegyél magadhoz valami szilárdat is!

Ha így cselekszel, kevésbé fogsz az ebédnél bekajálni.

Vigyél magaddal kaját!

3/5 Vigyél magaddal kaját!

Figyelem, minden idők talán legmegbotránkoztatóbb tanácsa következik: amennyiben olyan vendégségbe igyekszel, ahol egészen biztosan nem lesz kedvedre való étel, mert például a reformkonyha híve vagy, de a célhelyen kizárólag a hagyományos ízeket részesítik előnyben, nyugodtan vigyél magaddal valamit!

Mivel a táplálkozás az egyik legbensőbb saját döntés, ezért elvárható, hogy mindenki szentnek tekintse az álláspontodat, és ne sértődjenek meg rajta.

Magyar szemmel mindez még vérlázítónak is tűnhet, de a negyven éven aluliak már annyiféle táplálkozási trendet követnek, hogy nem szokás meglepődni, ha a társaság egyik tagja vegetáriánus, a második „paleózik”, a harmadik pedig a gluténmentes falatokat részesíti előnyben.

Csak az első italt fogadd el!

4/5 Csak az első italt fogadd el!

A világért se akarunk alkoholfogyasztásra buzdítani, ha egyébként nem élnél vele.

Amennyiben viszont néhány korty nincs ellenedre, javasoljuk, hogy csak az első pohárkával fogadd el, és annyit igyál le belőle, hogy maradjon egy kevés – így senki sem érez majd rá kényszert, hogy újratöltse.

Emiatt érdemes a rövideknél jobban adagolható szeszt választanod, például bort, sört vagy pezsgőt a pálinka vagy a likőr helyett.

Az étkezés mellett legurított, napi egyetlen egységnyi alkohol egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi ajánlása szerint is belefér a határértékbe.

Érezd jól magad!

5/5 Érezd jól magad!

A finom ételek és italok átmeneti hangulatjavító hatását mindenki ismeri.

Előfordulhat, hogy a karácsony erőteljes érzelmi töltete miatt feltámadó feszültséget különösen jólesik mennyei fogásokba fojtani, de sokat segít, ha mindvégig szem előtt tartod az ünnepek lényegét.

Ha alapjáraton jól érzed magad, és átadod magad a szeretteid körében eltöltött időnek, biztos, hogy nem reggeltől estig az evésen fog járni az eszed.

A táplálkozás célja a test egyensúlyának megtartása, nem pedig az, hogy megpróbáld néhány perc erejéig boldogra enni magad.

A lakoma miatti vércukorszint-emelkedést ugyanis kajakóma követheti, s az egészből vesztesként kerülhetsz ki…

Neked van valami extra tipped a karácsonyi túlevés megelőzésére? Várjuk kommentben!