5 tipp, hogy örökre leküzdd a stressz-evést

Írta: ,

Kétfajta ember létezik: akinek egy falat sem megy le a torkán a feszültség hatására, és aki kieszi a hűtőt a rázósabb szituációkban. A döntő többség – sajnos vagy nem sajnos – az utóbbi kategóriába tartozik. Ha te is szeretsz bespájzolni a kalóriákból, amikor valami baj ér, a következő tanácsok megfogadásával végre kiléphetsz az önértékelési zavar és az idegesség jelentette ördögi körből!

Vezess étkezési naplót!

1/5 Vezess étkezési naplót!

Írd össze gondosan, hogy mit és mennyit eszel, amikor nyomás alatt vagy. Azt is jegyezd fel, hogy mi volt a feszültség oka.

Már maga a naplóírás is előmozdítja a tudatos táplálkozást – hiszen jó eséllyel visszateszed a polcra a harmadik tábla csokit, ha a nap végén úgyis színt kell vallanod saját magad előtt róla.

Itt viszont az a lényeg, hogy a stresszforrások és az élelmiszerek párhuzamba állításával rájöhetsz a saját indulatevési mintáidra.

Az új információk birtokában pedig nem egy kiszámíthatatlan, farkaséhes szörnyetegnek fogod látni magad a legközelebbi evésroham alkalmával – így könnyebben kordában tarthatod az étvágyadat.

Ne hagyj ki egy étkezést sem!

2/5 Ne hagyj ki egy étkezést sem!

Sokkal nagyobb eséllyel jelentkezik nálad falásroham, ha 4-5 óránál hosszabb periódusokat töltesz evés nélkül.

A rostban gazdag csemegék, a gyümölcsök, a zsírszegény joghurt és túró, illetve a nyers zöldségek egytől egyig gondoskodnak róla, hogy akár kétóránként magadhoz vegyél valamit, így soha ne legyél iszonyatosan éhes.

Ha mégis megtámadod a hűtőt, már tisztában leszel vele: nem a korgó gyomrod kínját csillapítod, hanem csak az ízek kedvéért torkoskodsz.

A stresszevés egyik legfőbb hátulütője, hogy utána éhezéssel kompenzálna az ember, amit jó néhány óra múlva újabb falásroham követ.

Ne ess bele ebbe a hibába, rendszeres étkezéssel pörgesd fel az anyagcserédet!

Voksolj az alacsony glikémiás indexre!

3/5 Voksolj az alacsony glikémiás indexre!

A glikémiás index határozza meg, hogy egy étel vagy ital feldolgozása során milyen gyorsan emelkedik meg a vércukorszinted.

Ha ez az érték magas, tehát gyorsan felszabadul az energia, akkor sajnos hasonló tempójú zuhanás következik utána. Ez a hullámvasút felel azért, hogy hiába ettél nemrég, már megint zabálhatnékod támad.

Válassz köretnek barna rizst, hüvelyeseket vagy édesburgonyát a saláta mellett, a pattogatott kukoricát pedig túlsózás és vaj nélkül kóstold meg!

A neten rengeteg olyan táblázatot találsz, ami elárulja, melyik élelmiszernek mekkora a GI-je.

Tervezz előre!

4/5 Tervezz előre!

Legyen otthon egészséges és ízletes nassolnivalód! A csokival és chips-szel van tele a kamra, nem csoda, hogy csak rosszul választhatsz.

A friss gyümölcs, a tojás, a kétszersült, a teljes kiőrlésű kenyér, a zsírszegény túróból készült krém mindig mennyei, mint ahogy egy hatalmas bögre tea is gondoskodhat a teltségérzetről – főleg, ha az érzékeidet kényeztető fahéjjal vagy gyömbérrel ízesíted.

Érdemes a főétkezéseket is előre megtervezni, ha lehet, hiszen így tudatosul benned, hogy az extrém éhségérzet jelentkezésének ellenére sem hagyod éhen pusztulni a testedet.

Ha 2-3 óránként betervezel valamilyen kajálást, értelmét veszti a fiókba rejtett csoki meg az esti hűtőnyitogatás!

Lazíts!

5/5 Lazíts!

A stressz káros hatásait úgy győzheted le a legkönnyebben, ha nem is a feszültség ellen harcolsz, hanem a testi-lelki harmónia eléréséért állsz ki!

A rendszeres testmozgás akár séta, akár edzés formájában csodákat tesz, akárcsak egy masszázs vagy egy tartalmas beszélgetés a szeretteiddel. Akár új hobbiba is belevághatsz, ami leköti a jelenleg evésben levezetett energiáidat.

A lényeg, hogy a nap minél nagyobb részében érezd kiegyensúlyozottnak magad. Amint sikerül ezt elérni, mindenfajta stressz-cselekvés értelmét veszti, beleértve az amiatti evést is.

Ha pedig úgy gondolod, hogy egyedül képtelen vagy megvalósítani a célt, bátran fordulj szakemberhez!

Egy pszichológus hatékonyan rámutat majd, hol csúszik el a stresszkezelési mechanizmusod, és mit tehetsz az előrelépés érdekében.