5 téli szuperélelmiszer, amivel megőrizheted az egészséged

Írta: ,

A szuperétel és –ital kifejezéssel akár naponta többször is szembesülhetsz. De vajon mit is jelent? A táplálkozástudományi szakértők egyetemes definíció híján azokat hívják így, amelyek rendkívül magas vitamin-, ásványi anyag, illetve antioxidáns-tartalommal bírnak, mindemellett alig van bennük kalória. Íme, a tél legjobbjai, szép sorjában!

Vörösáfonya

1/5 Vörösáfonya

Az ősszel szüretelt gyümölcs tápanyagtartalma még télen is jócskán megmarad. Talán nem is hinnéd, mekkora erő rejlik az apró bogyókban!

Egy csészényi friss, esetleg feleannyi aszalt változattal már ki is pipálhatsz egy adagot a napi ajánlott zöldség-gyümölcs bevitelből, méghozzá úgy, hogy rengeteg C-vitamint, rostot és antioxidánst juttatsz a szervezetedbe.

Ha mindez még nem volna elég, a növényi összetevők egészen különleges csoportját is megtalálod benne, az úgynevezett proantocianidineket.

Az Advances in Nutrition című szakfolyóiratban megjelent friss kutatás alapján ezek természetes hatóanyagként gyógyítják a húgyúti fertőzéseket, a gyomorfekélyt, az ínybetegséget, valamint védenek a szívproblémák ellen.

Kelbimbó

2/5 Kelbimbó

A zöld golyócskákat csak imádni vagy utálni lehet – szinte senki sem viszonyul hozzájuk semlegesen.

Ám a két tábor közül a rajongók járnak jobban, mert amellett, hogy igazi táplálkozási jolly jokerről van szó, rengetegféleképpen fűszerezhető és elkészíthető, tehát sok módon finom.

A káposztafélék családjába tartozó növény a karfiol, illetve a brokkoli rokona.

Azokat a zöldségeket egyébként is gyulladáscsökkentő hatásukról ismerheted, a kelbimbó azonban emellett még extra C-vitamint és folsavat is rejt. Fél csészényiben mindössze 30 kalória van 3 g rostért és 2 g fehérjéért cserébe.

Tudtad, hogy nemcsak sósan, hanem akár édeskésen is tálalhatod, így a gyerekek kedvence is lehet?

Tea

3/5 Tea

A világ egyik legegyszerűbb és leggyakrabban fogyasztott italára kevesen gondolnak szuperként, pedig nagyon is az!

Télen pedig kevés szívet melengetőbb dolog létezik, mint egy csésze gondosan elkészített és ízesített, finom, gőzölgő tea. Mindegy, hogy feketét, zöldet vagy fehéret iszol, mindenképpen előnyösen hat a szervezetedre.

Tanulmányok ezrei bizonyították már, hogy a benne lévő antioxidánsok hozzájárulnak a szív épségéhez, a rák megelőzéséhez, az idegrendszeri gondok kiküszöböléséhez, továbbá az anyagcsere felpörgetéséhez.

A zöld ugyan még több antioxidánst tartalmaz, de hosszú távon szerencsésebb, ha törekedsz a változatosságra.

Ne feledd: kalóriamentes kortyolnivalóról van szó, hacsak nem rakod tele mézzel vagy cukorral!

Kivi

4/5 Kivi

A tél egyik legnagyobb slágere apró termete ellenére valódi tápanyagbomba – nem véletlenül fogalmazunk hasonlóan, mint a vörösáfonyánál, hiszen közös bennük, hogy bogyótermésekről van szó.

Egy adag, tehát két darab kivi dupla annyi C-vitamint rejt, mint egy narancs, több káliumot, mint egy banán, és több rostot, mint egy tál teljes kiőrlésű gabonapehely – kevesebb, mint száz kalóriáért cserébe!

Az édes-savanykás kincset magában, müzliben, palacsintában vagy joghurt-feltétként is élvezheted, a belőle készült smoothie pedig hatékony edzés utáni csemege.

Zab

5/5 Zab

A fehérjében és rostban gazdag finomságot természetesen egész évben fogyaszthatod, a hideg téli reggeleken azonban extrán jólesik a belőle készült meleg kása.

Óriási előnye, hogy sokáig eltelít, stabilizálja a vércukorszintet, elejét veszi a napközbeni nassolásnak, továbbá javítja az emésztést is.

A Sydney Egyetem munkatársai kimutatták, hogy múlhatatlan szerepet játszik az ideális testsúly elérésében és megtartásában is: kísérletük során 38 féle ételt tettek a résztvevők elé, akik mind közül a zabkását ítélték a leglaktatóbbnak.

Persze, nem ez az elkészítésének egyetlen módja: levest vagy péksüteményt is gyárthatsz belőle amellett, hogy gyümölcsökre vagy tejtermékekbe szórod.

Egészséges étvágyat kívánunk!