5 szuperkaja, amitől hasítani fogsz a melóban

Írta: ,

8 óra munka akkor sem kevés, ha egyébként élvezed azt, amit csinálsz. Senki nem képes ennyi ideig maximumon pörögni, pedig rengeteg munkahely megköveteli, hogy a dolgozók 110%-on teljesítsenek – és nincs ez másképp az iskolákkal sem! Bárki, aki maradt már fenn hajnalig könyveket bújni egy-egy nehezebb vizsgára, az tudja, hogy néha szükség van egy kis extra segítőerőre – és itt most nem a kávéra gondolok! Összegyűjtöttünk öt olyan ételt, ami segíthet, hogy kihozd magadból a maximumot, amikor már munkára semmiképp, sokkal inkább egy ágyra tudsz csak gondolni.

Bogyós gyümölcsök Kép forrása: bloglovin.com

1/5 Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, amik amellett, hogy harcolnak a káros szabadgyökök ellen, a memóriádat is javítják.

Ha munkahelyen ezekből nassolsz, sokat tehetsz azért, hogy jobban tudj koncentrálni, és több mindenre emlékezz. Sőt, hosszabb távon a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzésében is sokat segíthet, ha naponta fogyasztasz szedret vagy málnát, esetleg bármi hasonló bogyósat.

Általában az az igazság, hogy minél sötétebb egy gyümölcs, annál nagyobb az antioxidáns-tartalma, ezért válassz ezek közül, ha igazán jót szeretnél tenni a testeddel!

Avokádó Kép forrása: issycroker.com

2/5 Avokádó

Igen, megint az avokádó – de mit tudunk tenni, ha tényleg szuperkaja, és rengeteg dologra jó hatással van a testedben?

Azon túl, hogy nagyon finom, rengeteg jó zsír van benne, ami segít stimulálni az agysejtjeidet, és javítja a koncentrációs készségedet is.

Az avokádóban található zsír segíthet a koleszterinszint csökkentésében is, ezen kívül igazi vitaminbomba is, hiszen K-vitamint, folsavat, káliumot, C-vitamint, B5- és B6-vitamint is tartalmaz.

Csinálj belőle finom avokádókrémet, vagy csak egyszerűen szeld rá néhány szelet pirítósra!

Magvak Kép forrása: dollyandoatmeal.com

3/5 Magvak

Hasonlóképp, mint az avokádó esetében, a különböző magvak is olyan jó zsírokat tartalmaznak, amelyek javítják a koncentrációs készségedet. Ezen kívül rengeteg fehérje is van bennük, ami elengedhetetlen a szervezeted megfelelő működéséhez, sőt, aminosavakban, antioxidánsokban és E-vitaminban is gazdagok.

Ezek a szuperkaják segítenek túllendíteni a holtponton a munkában, és hozzájárulnak, hogy sokkal gördülékenyebben vedd a napi feladatokat!

Kutatások bizonyították, hogy a magfélék B-12 vitaminokat is tartalmaznak, ezek pedig az agyi funkciók felélénkítéséért felelősek. Elég egy marékkal enned belőlük, és máris fedezted a megfelelő vitaminokat ahhoz, hogy hasíts a munkában!

Banán Kép forrása: pinchofyum.com

4/5 Banán

Ugyanúgy, ahogy az avokádó, a banán is szuperkajának minősül.

Tele van vitaminokkal, és magas szénhidráttartalmának hála ellátja az agyadat szükséges energiával ahhoz, hogy száz százalékon pörögjön.

A szénhidrátok ráadásul egészséges forrásból jönnek, így nem hizlalnak, és sokáig kapod tőlük az energiát – nem úgy, mint az egészségtelen péksütiktől, amik alig pár percre dobják fel a koncentrálóképességed, aztán visszasüllyesztik még lejjebb, mint ahonnan indultál.

Néhány karika banánt akkor is ehetsz, ha lefekvéshez készülődsz, ugyanis a gyümölcsben található triptofán segít az elalvásban.

Spenót Kép forrása: pinchofyum.com

5/5 Spenót

Tudjuk, Popeye nem arra használta a spenótot, hogy okosodjon, hanem arra, hogy bárkit le tudjon csapni hatalmas izmaival, mégis a spenót igazi adu ász, ha a koncentráció fejlesztéséről és a jobb munkabírásról beszélünk.

A The Huffington Post cikke szerint napi egy adag a zöld növényből 11 évvel megfiatalíthatja az agyadat, mivel lelassítja az öregedéssel összefüggésbe hozható kognitív hanyatlást.

Ez a magas K-vitamin tartalmának köszönhető – a fent említett cikk egy öt évig tartó kísérletet idéz, amelyben azok, akik napi 1-2 adag spenótot ettek, sokkal kevésbé panaszkodtak lassulásra, feledékenységre és fáradtságra, mint azok, akik nem fogyasztottak a zöld növényből.