5 szuper-egészséges alapanyag, amiket ideje megismerned

Írta: ,

Bizonyára nektek is feltűnt már, hogy manapság egyre sűrűbben találkozni olyan alapanyagok neveivel, melyek elsőre újszerűnek, ismeretlennek hathatnak, akár a boltok polcain, akár a különböző receptekben kutakodunk. Ennek legfőbb oka az egészségtudatos élet terjedése, és a reform étrendek megjelenése. Az utóbbi időben én is igyekszem tágítani a látóköröm, és új alapanyagokkal megismerkedni, mert egyrészről sajnos sokféle ételre érzékeny vagyok, másrészről pedig szeretnék olyan étrendet kialakítani, ami igazán változatos és tudatos.

Most olyan alapanyagokat szeretnék tehát nektek is bemutatni, amelyekkel nagy eséllyel találkozhattok, ha a korszerű táplálkozással ismerkedtek. Ezek az összetevők mind fellelhetőek hazai boltokban is, de akár internetről is beszerezhetőek, ha nem szeretnétek sokat vesződni a felkutatásukkal!

Tofu Kép forrása: killingthyme.net

1/5 Tofu

A szóját bizonyára sokatok ismeri, ha más formában nem is, akkor a belőle készült szószt, ami kötelező eleme az ázsiai gasztronómiának, és amit hazánkban is előszeretettel használnak – a sushi mellől például nem hiányozhat.

A tofu lényegében szójatejből készült sajt, állagát tekintve azonban inkább a sajt és a túró közé sorolhatnánk. Önmagában nincs karakteres íze, ezért remek alapot ad számtalan ételnek.

Létezik többféle változata is, bár itthon a boltok polcain leginkább a selymes vagy lágy tofuval találkozhatunk. Megszámolni se tudom, hány üzletet kutattam fel, mire találtam kemény vagy közepesen kemény tofut, így inkább az internetes vásárlás mellett döntöttem.

Több magyar webshopban is fellelhető, tehát érdemes körülnézni. Viszonylag ritkán találkozom olyan recepttel, amihez szárított vagy feldolgozott verzió kell, így ezeket még én sem próbáltam ki. A tofu tehát nem csak az ázsiai konyha kedvelőinek remek alapanyag, hanem a vegán, illetve laktózmentes étrendet követők számára is!

Quinoa Kép forrása: simplyquinoa.com

2/5 Quinoa

Ennek a csodanövénynek a története igen érdekes, ugyanis lényegében kétszer fedezték fel. Elsőre az ókorban, majd az 1900-as évek elején.

Kalandos története mellett azonban számtalan pozitív tulajdonsága emelte fel a tudatos alapanyagok top listájába.

A quinoa-t sokan tévesen gabonafélének titulálják az állaga miatt, pedig lényegében gyümölcs. Mivel gluténmentes és tápanyagokban gazdag, ezért nem csak a vegán, hanem a tudatos, reform étrendek egyik alapeleme.

Fehérjetartalma kiemelkedő, emellett számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. Kellemes íze van, így akár köretként önmagában is tökéletes, de különböző ételek elkészítéséhez is előszeretettel használják.

Például remek húsmentes pogácsák készíthetők a segítségével. A legtöbb nagyobb áruház polcain megtalálható!

Tahini Kép forrása: minimalistbaker.com

3/5 Tahini

Mikor először találkoztam ezzel az összetevővel, nagyokat pislogtam, hogy ezt meg milyen fáról szedik. Aztán ahogy utána olvastam, rájöttem, hogy nem is annyira ismeretlen számomra maga az alapanyaga.

Ugyanis a tahini egy szezámmag megőrlésével készült massza, melyet főként a keleti ételekhez alkalmaznak. Kapható készen is boltban, de akár házilag is elkészíthetjük, ami azért is előnyös, mert így kicsit a saját ízlésünkre igazíthatjuk.

Egy kávédarálóba vagy aprítóba tegyünk hántolt szezámmagot, fokhagymát, sót, olívaolajat, vizet és egy kis citromlevet, és addig daráljuk, amíg krémes, sűrű masszát nem kapunk. Lehet még fűszerekkel is ízesíteni, illetve más hozzávalókkal gazdagítani.

Élesztőpehely Kép forrása: thekitchn.com

4/5 Élesztőpehely

Mikor először találkoztam ezzel a hozzávalóval, azt hittem ez is a hagyományos élesztő egy bizonyos típusa. Csakhogy nem éppen tésztába alkalmazták, így nem értettem, mi a helyzet pontosan ezzel az alapanyaggal.

Aztán egy kedves ismerősöm és az internet felvilágosított, hogy az élesztőpehely lényegében sajt és ízesítők helyettesítésére alkalmas, inaktivált sütőélesztő, amit kíméletesen kiszárítanak, s így pehelyszerű állagot, illetve egy érdekes, aromás ízt kap.

Mivel kissé édeskés, ezért nem csak sós ételekhez kiváló, hanem például szószokba, müzlibe, öntetekbe keverve is fenséges ízt kaphatunk a segítségével.

A legtöbb bio bolt polcán megtalálható, illetve néhány hipermarket-be is találkoztam már vele, de netről is rendelhető.

Kurkuma Kép forrása: karlcooks.com

5/5 Kurkuma

Ez talán nem is annyira ismeretlen sokatok számára, hiszen a kurkuma remek fűszer, amit nem csak a keleti konyhákba használnak előszeretettel. Azonban mostanság egyre sűrűbben találkozom vele frissen őrölt formában, a szárított, finomított verzió helyett, így kicsit alaposabban is utána néztem ennek a csodaszernek.

Ugyanis az, egy szuper egészséges növény, melynek levével a skorpió- vagy kígyómarás is kezelhető! Legalábbis lelassítható a méreg terjedése, így időben orvoshoz kerülhet az illető, hogy megkapja az ellenszert.

A konyhában íze és színe miatt is előszeretettel alkalmazzák, hiszen már egy késhegynyi is gyönyörű, sárgás ízt ad a leveseknek, szószoknak, íze pedig karakteres, pikáns.

Azonban óvatosan kell vele bánni, mert enyhén fanyar, kesernyés utóíze lesz, ha túlzott mennyiségben alkalmazzuk. Fiatalító és regeneráló hatása miatt érdemes alkalmazni! Szinte a legtöbb boltban kapható szárított verzió, frisset pedig piacokon keressünk!