5 lépés, amivel napról-napra iktathatod ki a cukrot az életedből

Írta: ,

A cukor legalább olyan addiktív, mint az alkohol vagy a cigaretta, azaz, ha úgy döntöttél, hogy leszoksz róla, ne számíts könnyű menetre. Ezzel együtt abszolút arra bíztatunk, hogy vágj bele és ne add fel, mert az első pár hét után, ami valóban nehéz lesz, sokkal jobban fogod magad érezni. Lássuk, hogyan kezdj neki, hogyan ne add fel és mit csinálj, amikor úgy érzed, hogy elakadtál. Olvass tovább és hajrá!

1/5 Tüntess el mindent, ami cukros

Ez elsőre könnyű feladatnak hangzik, de valójában annál többet kell tenned, mint hogy a fehércukrot vagy az édességeket elpusztítod a lakásból és többé nem is veszel semmilyen egészségtelen cukros ételt.

Ahogy már korábbi cikkünkben is említettük, sajnos a cukorkákon, a csokikon és a fehér cukron kívül még számos termék van, amitől érdemes megszabadulnod, ha le akarsz szokni a cukorról.

Ilyenek többet között az ízesített joghurtok és tejtermékek, a különböző cukros üdítők, az instant ételek és az egészségesnek tűnő szárított gyümölcsök és müzliszeletek.

Tudjuk, ez elsőre nem lesz könnyű, és lehet, hogy több polcod is kiürül a szelektálás végére, de hidd el, ha nincs előtted, kisebb a csábítás és jobban bírod majd!

Vásárolj másképp Kép forrása: bakeat350.blogspot.hu

2/5 Vásárolj másképp

Most, hogy minden édességet eltávolítottál a környezetdből, a polcaidról és a táskádból, ideje felszerelkezni egészséges nasikkal.

Az ugyanis, hogy nem eszel többé cukrot, nem azt jelenti, hogy innentől kezdve csak napfénnyel táplálkozhatsz, hiszen számos olyan finomabbnál-finomabb édesség és nassolnivaló létezik, amit nyugodtan fogyaszthatsz.

Próbáld ki a cukormentes kekszeket, a diabetikus csokoládét, a cukormentes lekvárt, a sós nassolnivalókat és ha nagyon hiányzik az édes íz, akkor a megszokott cukor helyett ízesíts eritrittel, stíviával vagy csalj fahéjjal, ami mindennek egy kicsit édesebb ízt kölcsönöz.

Aludj eleget Kép forrása: byrdie.co.uk

3/5 Aludj eleget

Elsőre úgy tűnhet, hogy az alvásnak semmi köze ahhoz, hogy mit kívánsz, mennyire vagy éhes napközben vagy hogy mennyi édességet eszel, pedig valójában ezek szorosan összefüggnek.

Ha nem alszol legalább 7-8 órát naponta, akkor hirtelen lecsökken a kortizol szinted, amitől folyamatosan éhesnek érezheted magad.

Nem könnyű persze mindig annyi időt szánni az alvásra, amennyit szeretnél, de már az is sokat segít, ha megpróbálsz nagyjából minden reggel hasonló időpontban felébredni, hiszen ez egy szuper rutint ad a napodnak és az étkezéseidnek is.

Ha már rutinnál tartunk, akkor érdemes arra is odafigyelned, hogy az étkezéseidnek is legyen egy periodikussága, amihez nap mint nap tudsz igazodni.

 Figyelj oda az alkoholra Kép forrása: withfoodandlove.com

4/5 Figyelj oda az alkoholra

Sajnos nem csak a legfinomabb édességek, de az alkohol is tele van cukorral.

Nem meglepő tehát, hogy nem tudsz lefogyni vagy folyamatosan visszatérnek a rosszulléteid és az éhségrohamaid, ha az étkezésre ugyan odafigyelsz, de az alkoholfogyasztásra egyáltalán nem.

Nem azt mondjuk, hogy szokj le az alkoholról – hiszen miért iktatnád ki teljesen az életedből? – inkább csak arra érdemes odafigyelned, hogy mikor mit iszol.

A legjobb, ha szárazabb borokat választasz, amit szódával higítva fröccsnek iszol, ha felest kívánsz, akkor a cukros égetett szeszek helyett pálinkát vagy vodkát válassz, a koktélokról és a cukros long drinkekről pedig teljesen állj le vagy csak ritkán, különleges alkalmak során fogyaszd őket.

5/5 Csapd be magad!

A legtöbb esetben, amikor cukrot vagy édességet kívánsz, nem is a cukor az, amire vágysz, csak egy kis kényeztetés vagy jutalom az, amire szükséged van.

Ebéd után jól esik valami édesség, délután a hosszú meeting után úgy érzed, hogy megérdemelsz valami finomságot, de egy napsütéses vasárnap sem indulhat valami édesség nélkül.

Érdemes ilyenkor észnél lenni, és nem teljesen megvonni magadtól az édes ételeket, csak okosan választani!

Ebéd után abszolút belefér egy-két kocka csoki, főleg, ha olyat találsz, ami finom és egyben cukormentes is – nekünk elhiheted, létezik! – illetve, ha valamikor édeset kívánsz, a gyümölcs is szuper megoldás akár nyersen, akár smoothie vagy gyümölcslé formájában.