Az 5+1 legfinomabb üdítőital, amelyet büntetlenül élvezhetsz

Írta: ,

Sokan nem is gondolnák, hogy egy diéta sikere azon is múlhat, hogy ne csak az ételek minőségére figyeljünk oda de megfelelő italokat is fogyasszunk. Szerencsére nem kell teljesen lemondanod a finom italokról a diétád során sem, ugyanis szerencsére léteznek alacsony kalóriatartalmú üdítők is, amelyek akár a kiesett vitaminmennyiséget is pótolhatják, és egyéb módon is segíthetnek. (x)

Frissen préselt, smoothie alapú gyümölcslevek Kép forrása: pinterest.com

1/6 Frissen préselt, smoothie alapú gyümölcslevek

A gyümölcsök remek vitaminforrások, melyek elsősorban C- és K-vitaminokban gazdagok, és több gyümölcs ismert tisztító, vízhajtó hatásáról is, amely segítheti a fogyókúrádat.

Mivel nem minden gyümölcsnek alacsony a kalóriatartalma, ezért ha ilyen italokat kortyolgatnál a diétád alatt nassolásképpen, akkor azt érdemes inkább vízzel hígítva, mértékkel fogyasztanod.

 
Hozzáadott cukor nélküli zöldségitalok Kép forrása: pinterest.com

2/6 Hozzáadott cukor nélküli zöldségitalok

A zöldséglevek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak a gyümölcsitaloknál, míg vitamin- és ásványisó tartalmuk hasonlóan magas, és több zöldség – mint például a paradicsom, a sütőtök, a cékla vagy a sárgarépa – antioxidáns hatásáról is ismert.

A zöldségleveket akár hígítatlan állapotukban is fogyaszthatod, frissen préselve, de a legjobb, ha vegyesen, több zöldségből finom turmixot készítesz.

Így a frissen préselt változathoz képest jelentősen több rost marad az italodban, amely jótékonyan hat a diétádra.

Ha önmagukban nem kedveled annyira a zöldségeket, alma és citrom hozzáadásával is készítheted a turmixodat.

Hozzáadott cukor nélkül készült szörpök Kép forrása: pinterest.com

3/6 Hozzáadott cukor nélkül készült szörpök

Akár házilag is készíthetsz olyan szörpöt, amely semmilyen hozzáadott cukrot vagy édesítőszert nem tartalmaz, csupán gyümölcsvelőt, citromot és esetleg étkezési citromsavat.

Mivel a hőkezeléssel a gyümölcsök, vagy a növények melyekből szörpöt készíthetünk – mint a levendula, bodza vagy a csipkebogyó – jelentősen veszíthetnek a vitamintartalmukból, ezért érdemes ezekből akár hidegvízben való áztatással készíteni inkább a szörpöket.

A szörpökhöz tartósítószer sem szükséges, csupán megfelelően csírátlanított üvegben kell szárazdunsztba tenned ezeket.

Sztíviás jegesteák Kép forrása: pinterest.com

4/6 Sztíviás jegesteák

Több diéta tiltja a kávéfogyasztás, vagy legalábbis mérsékeltebb koffeinfogyasztást ír elő. Ilyen esetben megoldás lehet, ha inkább teát fogyasztunk élénkítőként.

A nyári nagy melegben természetesen nem esik igazán jól egy bögre meleg tea, de a jegestea nagyon jó szomjoltó lehet egy adag citrommal, és emellett még antioxidánsokban is gazdag ital.

Ha a boltban vásároltat választod, akkor mindenképpen sztíviával édesített változatot tegyél a kosaradba, de a házit is ezzel érdemes édesítened, vagy akár édesítés nélkül fogyasztanod a teát.

Cukormentes, ízesített ásványvizek Kép forrása: Viktory/depositphotos.com

5/6 Cukormentes, ízesített ásványvizek

Nagyon alacsony az energiatartalma az ízesített ásványvizeknek is, melyek közül több egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Az édesítőszerrel készült vizeknél válaszd a sztíviás verziót, ahogy a teák közül is.

Ha inkább nassolnivalóként fogyasztanád ezeket az italokat, hogy ne csábulj el például valamilyen édesség iránt, akkor válaszd az édesebb gyümölcsös verziókat, mint például a barack vagy a dinnye.

De az ízesített vizek szomjoltóként is igazán hatásosak, mert a fanyarabb verziók jól lehűtve igazán jólesnek a nagy melegben is – ilyen lehet a citromos, narancsos, bodzás vagy trópusi változat is.

6/6 +1 Cukormentes üdítők

Ha eddig a hagyományos üdítőitalokat fogyasztottad, és nem mondanál le szívesen a kedvenc italaidról, akkor jó választás lehet, ha a cukormentes, light vagy zero verziókra cseréled ezeket.

Ezek az üdítőitalok édesítőszerekkel vannak általában ízesítve, így energiamentesek is – cukor helyett aszpartámot, szítviát vagy szacharint találhatsz bennük a leggyakrabban.

A cukormentes üdítőknél is tartsd be azt a szabályt, hogy ne fogyassz belőlük túl sokat, alkalmanként egy pohárral igyál ezekből az italokból.