5 közkedvelt köret diétás alternatívája - Így még sokkal finomabb is!

Írta: ,

Ha éppen diétába kezdtél, vagy csak egyszerűen igyekszel minél egészségesebben élni, akkor nem csak a nehezebb húsokat érdemes fehér húsokra lecserélned, vagy a nassolnivalókat zöldségre, gyümölcsre, növényi tejes dolgokra, hanem a köreteket is. Szerencsére a legtöbb népszerű köretnek megvan a maga egészségesebb – sőt sok esetben még finomabb – alternatívája. Ezeket ajánljuk most neked!

Burgonya helyett édesburgonya Kép forrása: thekitchn.com

1/5 Burgonya helyett édesburgonya

Amit burgonyából el lehet készíteni, azt gyakorlatilag az édeskrumpliból is.

Lehet hasáb, főtt, pirított, tepsis sült, tört de akár burgonyapüré is, sőt remek egytálételek készíthetők belőle.

Az édesburgonya a cukorbetegek étrendjében is megállja a helyét, nagyon magas a fehérjetartalma, béta-karotinban, A-, B- és C-vitaminban is gazdag zöldség.

A narancssárga húsú változata népszerűbb hazánkban, ennek íze a sütőtökre emlékeztet.

Az elkészítéséhez sóra és borsra lesz csak szükséged a fűszerek közül, felesleges bármi mással ízesítened.

Rizs helyett hajdina és köles Kép forrása: fullofplants.com

2/5 Rizs helyett hajdina és köles

A hajdina és a köles is gluténmentes, így a gluténérzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják.

Mindkettő gazdag B-vitaminban, a hajdinában ezen kívül A-, míg a kölesben C- vitamin is található.

Nem tartoznak a túlzottan drága köretek közé, és fehérjében is gazdagok.

A hajdina egyébként liszt formájában is beszerezhető, és nagyon finom kenyér készíthető belőle.

A köles tökéletes a szaftos, szószos húsok mellé, a hajdina kiváló pörköltek köreteként, de levesbetétnek is használhatod.

Bab helyett quinoa Kép forrása: juliasalbum.com

3/5 Bab helyett quinoa

A quinoa valójában nem gabonaféle, hanem egy nagyon apró szemű gyümölcs, amelyet az inkák is ismertek és használtak.

Annyira egészséges, hogy számos betegség gyógyításában is alkalmazható.

Gluténmentes, nagyon magas a fehérjetartalma, gazdag vasban, magnéziumban, kalciumban és foszforban, és tartalmazza az összes aminosavat is.

Az apró szemek főzés során megdagadnak egy kicsit, ezután érdemes ízesíteni, fűszerezni.

Érdemes a heti táplálkozásodba bevonni a quinoát. Az üzletekben háromféle változattal találkozhatsz, melyek közül a fehér a legsemlegesebb ízű, míg a fekete és vörös quinoa egy kicsit erőteljesebb aromájú.

4/5 Tarhonya helyett bulgur és cous-cous

A bulgur az egyik legkevésbé hizlaló szénhidrátforrás, nem csak tarhonya, hanem rizs helyett is lehet fogyasztani. A bulgur nem más, mint a durumbúza szeme, amelyet még az érése előtt betakarítanak.

Technikailag bármilyen olyan ételt elkészíthetsz belőle, amelyet tarhonyából vagy rizsből csinálnál: a köreten és az egytálételeken kívül rakott és töltött dolgokat egyaránt.

A cous-cous szintén durumbúza, tulajdonképpen durumbúza dara, amely a közönséges búzadarához hasonlóan megdagad a főzéskor, áztatáskor.

Az indiai, keleti ételekhez a legjobb, de bármilyen ételt készíthetsz belőle, amelyet tarhonyából csinálnál, sőt levesbetétnek is kiváló.

A cous-coust főznöd sem kell feltétlenül, elég leöntened forrásban lévő vízzel, és 10 percig lefedve állni hagynod, így az egyik leggyorsabban elkészíthető köret.

Tészta helyett üvegtészta Kép forrása: thewoksoflife.com

5/5 Tészta helyett üvegtészta

Az üvegtészta egy kínai tésztaféle, amelyet az úgynevezett mungóbabból kivont fehérjéből készítenek el.

Alacsony a szénhidrát és a kalóriatartalma, így a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető.

Az üvegtészta úgynevezett intelligens tészta, ez azt jelenti, hogy nem kell főznöd, elég, ha leöntöd forró vízzel, majd ebben állni hagyod néhány percig.

Éppen ezért wokban készült ételekhez is kiváló, hiszen ha az edény tartalmához adod hozzá, akkor a szószt szívja magába, és ebben puhul meg.

A keleti ételeken kívül tésztasaláták, levesek is készíthetők belőle, de bátran használd mediterrán feltétekkel is.