5 karácsonyi szuperétel, ami egészségesen és karcsún tart

Írta: ,

Az ünnepek közeledtével nem feltétlenül kell nagy zabálásokra és pluszkilókra készülnöd lelkileg. A fogásokra ugyanis mindig kínálkozik kedvező alternatíva, tehát csak rajtad múlik, lecsap-e rád a rettegett kajakóma!

Pulyka

1/5 Pulyka

Az ünnepi asztal dísze csekély zsírtartalom mellett garantál mennyei ízeket, ráadásul a szívre és az érrendszerre különösen káros telített zsírsavakból különösen kevés van benne.

Egyetlen étkezés alkalmával akár a napi folsavszükségleted felét is fedezheted belőle, mely a kutatások során védő hatásúnak bizonyult egyes rákfajták és a szívproblémák ellen – sőt, ha várandós vagy, esetleg éppen babát tervezel, áldásos a magzat idegrendszerének fejlődéséhez.

Válaszd a mellét, mert az a rész különösen gazdag értékes tápanyagokban!

Érdemes tudnod, hogy 85 gramm – ami nagyjából egy pakli kártya méretének felel meg – számít belőle egy adagnak.

Ez első ránézésre kevéske, ám ha zöldséggel párosítod, sokkal többet is ehetsz belőle.

Áfonya

2/5 Áfonya

Az ínycsiklandó bogyós gyümölcs valódi antioxidáns-bomba, így segít a szervezetednek, hogy felvegye a harcot a sejtek öregedéséért felelős szabadgyökökkel szemben.

Az antioxidánsban gazdag étrend bizonyítottan csökkenti a krónikus betegségek, a rák és a stroke kockázatát.

Az áfonyában rengeteg C- és E-vitamin található, melyek az immunrendszered épsége mellett a bőröd szépségét is garantálják.

A vörös változatot évszázadok óta alkalmazzák a húgyúti fertőzések kúrálására a nép gyógyászatban. Fogyaszd nyersen, asztalt formában vagy szószként húsok mellé!

Egy adag belőle negyed csészényi, s nagyjából egy golflabda méretének felel meg.

Sütőtök

3/5 Sütőtök

A rostban bővelkedő béta-karotin löket édeskés ízével és megjelenésével a karácsonyi asztal méltó szereplője.

A béta-karotin – amely A-vitaminná alakul a szervezetedben – nemcsak a látásodnak és a bőrödnek tesz jót, hanem még bizonyos rákfajták és a porckopás ellen is védelmet nyújt.

Igen gazdag C-vitaminban és káliumban is, amivel támogatja a szívet, az ereket és az immunrendszert.

Ha köretként fogyasztod – például burgonya helyett –, különösen jól jársz, hiszen megspórolhatsz egy csomó kalóriát.

Kóstold meg a sütőtökös süteményeket is, illetve próbáld ki, milyen finom salátán!

Teljes kiőrlésű kenyér

4/5 Teljes kiőrlésű kenyér

A hidegtálak különösen praktikusak az év végi vendégjárások alkalmával.

Ezeken általában szendvicskék és más étvágygerjesztő falatok is helyet kapnak.

Nagy szívességet teszel magadnak, ha hagyományos, fehér lisztből készült kenyér vagy péksütemény helyett teljes kiőrlésűt választasz.

Ebben ugyanis sokkal több értékes tápanyag – például B-vitamin és rost – található, ráadásul mértékletes mennyiségben hozzájárul az anyagcseréd hatékonyságához.

Megfelelő rostbevitellel egyébként minimálisra csökkentheted a kínzó bélbetegségek, illetve a kellemetlen székrekedés veszélyét.

Akár saját kezűleg is megsütheted a kenyeret, amitől az egész lakásban isteni illat lesz!

Borsó

5/5 Borsó

A méltánytalanul mellőzött zöldségben tekintélyes mennyiségű rost található, a vízben oldódó és nem oldódó fajtákból egyaránt.

Jobban jársz a mirelit változattal, mint a konzervvel, mivel a folyadék, amiben az utóbbi változat ázik, lebontja az értékes rostok egy részét, ráadásul a többi tápanyag is távozhat.

Ha mindez még nem volna elegendő érv a fagyasztott borsó mellett, jusson eszedbe, hogy a konzerv sok esetben tele van sóval, tehát mindenképpen érdemes vetned egy pillantást a csomagoláson lévő tápérték-táblázatra!

Az elkészült borsót borssal, mandulával és kesudióval varázsolhatod még pikánsabbá.

Rendkívül kalóriaszegény, ezért lakmározz belőle, amennyit csak bírsz!