5 isteni növényi (tej)ital házilag, receptekkel

Írta: ,

Rengeteg egészséges recept alapja a növényi ital, többek között szinte minden smoothie-nak, de a chia- vagy éppen zabpudingok is ezzel készülnek leggyakrabban. Emellett isteni kiegészítése a házi granolának, de készíthetők levesek, szószok és más ételek is a felhasználásával. A boltban kapható verziók azonban gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrokat vagy felesleges ízfokozókat, arról nem beszélve, hogy az áruk is sokszor irreálisan magas.

Pedig sokan „rákényszerülnek” a növényi italok fogyasztására, hiszen ez az egyik legkiválóbb alternatíva a laktóz- vagy tejérzékenyek, illetve a vegánok számára. Éppen ezért, most elhoztunk nektek 5 roppant egyszerű és finom növényi ital receptet, melyek jóval gazdaságosabbak bolti társaiknál - sőt, némelyiküknél még egészségesebbek is.

1/5 Vaníliás mandula tej

Hozzávalók:

  • 2 csésze mandula,
  • 3 szem datolya,
  • 2 liter víz,
  • 1 teáskanál vanília (por vagy aroma).

Elkészítés: A datolyát kimagozzuk és egy egész éjszakára beáztatjuk vízbe! A 3 szem csak útmutatás, ha édesebbre szeretnénk a tejet, lehet hozzátenni többet is. A hozzávalókat egy turmix segítségével alaposan elkeverjük, majd egy tiszta konyharuha vagy akár teaszűrő (textil) segítségével átcsepegtetjük egy másik edénybe. Ezt akár kétszer megismételhetjük, hogy végeredményében tényleg selymes és szűrt tejet kapjunk!

Tipp: A tejet hűtőben tároljuk, és elkészítéstől számítva 3-5 napon belül elfogyasztandó! A mandulatej egyébként vitaminokban gazdag, erősíti a csontokat és fiatalítja, egészségesebbé varázsolja a bőrt!

2/5 Banán ízű tej

Hozzávalók:

  • 1 banán,
  • 1 liter víz,
  • 3 szem datolya (vagy ízlés szerint).

Elkészítés: A datolyát kimagozzuk, és egy éjszakára beáztatjuk. Minden hozzávalót beteszünk egy turmixba, és alaposan eldolgozzuk.

Ha szükséges, átszűrjük (de a rostok miatt nem érdemes), és kész is!

Tipp: Hűtőben maximum egy napig áll el! Rostban gazdag ital, ami elősegíti az anyagcserét, így a fogyást is.

Rizs tej Kép forrása: belchonock/Depositphotos

3/5 Rizs tej

Hozzávalók:

  • 1 csésze rizs (ha lehet jázmin),
  • 2 liter víz,
  • 3 szem datolya (vagy ízlés szerint),
  • 1 teáskanál vanília (por vagy aroma).

Elkészítés: A magozott datolyaszemeket beáztatjuk egy éjszakára. Majd a rizst szintén beáztatjuk, de csak 2 órára. Ha ez megtörtént, minden hozzávalót beteszünk egy turmixba, és alaposan eldolgozzuk. A mandulatejhez hasonlóan egy tiszta textília segítségével ezt is átszűrjük alaposan, és kész is!

Tipp: Hűtőben tároljuk, és készítéstől számítva 3-5 napon belül elfogyasztandó! Remek alternatíva azok számára, akik allergiásak a diófélékre! Vitaminokban gazdag növényi ital, mely remek alapanyaga szinte bármilyen smoothie-nak!

Napraforgómag tej Kép forrása: ratmaner/Depositphotos

4/5 Napraforgómag tej

Hozzávalók:

  • 1 csésze napraforgómag (natúr, sótlan),
  • 2 liter víz,
  • 3 szem datolya (vagy ízlés szerint),
  • 1 teáskanál vanília (por vagy aroma).

Elkészítés: A datolyát kimagozva beáztatjuk egy éjszakára, a napraforgómagot pedig egy órára. Ezután beteszünk minden hozzávalót egy turmixba, és alaposan eldolgozzuk.

Egy tiszta textília segítségével átszűrjük (akár duplán is), és már készen is vagyunk!

Tipp: Hűtőben tárolva nagyjából két napig fogyasztható! A napraforgómag bizonyítottan jó hatással van a hormonokra és szívre!

Zab tej Kép forrása: Zb89V/Depositphotos

5/5 Zab tej

Hozzávalók:

  • 1 csésze zabpehely,
  • 2 liter víz,
  • 3 szem datolya (vagy ízlés szerint),
  • egy kevés stevia por (opcionális).

Elkészítés: A magozott datolyát egy éjszakára beáztatjuk, majd minden hozzávalót egy turmixba teszünk, és alaposan eldolgozzuk. Egy tiszta textíliával vagy teaszűrő segítségével átszűrjük alaposan, és már készen is vagyunk!

Tipp: Hűtőben tárolva 2-4 napig fogyasztható! A zabtej kiváló kalciumforrás! Egyes kutatások kimutatták, hogy a zabtej az átlag boltban kapható tejnél jóval több kalciumot tartalmaz!