5 gyógyító csodaszer a konyhából

Írta: ,

Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek igencsak felgyorsítják a gyógyulás folyamatát – vagy ha nincs semmi baj, segítenek megőrizni az egészséged. Közülük szemezgettünk most, hogy kellemes ízekkel segítsd a szervezeted. 

Kurkuma

1/5 Kurkuma

A narancssárga fűszer nemcsak, hogy kellemesen pikáns ízt kölcsönöz az ételeidnek, hanem még a szervezeteddel is jót tesz.

Gyulladáscsökkentő hatású, s rengeteg antioxidáns van benne.

Kutatások bizonyítják, hogy többek között reumás panaszok és ízületi bántalmak ellen is hatékony, ugyanakkor a máj méregtelenítő folyamatainak elősegítésével tisztítja az egész testet.

Különböző szakfolyóiratokban már szív- és érrendszervédő hatást is tulajdonítottak neki, továbbá az anyagcserét is felpörgeti.


Narancsbőr és ráncok ellen? Így használd a csodafűszert


Legnagyobb előnye, hogy már kis mennyiségben is jelentős javulást érhetsz el vele. Persze, természetes összetevők esetén türelmesnek kell lenned: a panaszok általában hosszú távú, rendszeres alkalmazás mellett enyhülnek.

Tea

2/5 Tea

Az angolok tudhatnak valamit, mert a teának valóban gyógyhatása van.

Persze, azok járnak a legjobban, akik zöldet választanak, hiszen bővelkedik antioxidánsokban, tehát hozzájárul a fogyáshoz, a rák megelőzéséhez, továbbá az esetleges gyulladások csökkentéséhez.

Gyógynövényekből készült főzeteket is érdemes kortyolni: a menta például gyorssegély az emésztési problémáknál, a kamilla pedig jolly joker, ráadásul könnyebben merülsz utána álomba.

Plusz előny, hogy a teakészítés aprólékos rituáléja mindössze néhány perc alatt megnyugtat – márpedig a stressz-szint mérséklése önmagában is óriási előny a mai világban.

(Fok)hagyma

3/5 (Fok)hagyma

Biztosan hallottad már, hogy a hagyma „tisztítja a vért”, illetve „természetes antibiotikumként” funkcionál.

Az erős aromájú zöldség vitamin- és ásványianyag-tartalma fajtától, valamint termesztési módtól függ, ám általánosságban elmondható, hogy rengeteg C- és B-vitamin található benne, extra sok jótékony növényi vegyülettel és antioxidánssal.

Ha mindez még nem volna elég, vas, jód, foszfor, kálium, kalcium és szelén is található benne.

A vörös változatnak érelmeszesedés-gátló hatást tulajdonítanak a népi gyógyászatban, a fokhagyma pedig önmagában is hatékony fegyver, amikor lecsap rád a nátha.

Kókuszolaj

4/5 Kókuszolaj

A kókuszolaj – vagy más néven kókuszzsír – nemcsak mennyei, de a szívedet, az ereidet és a bőrödet is gyógyítja.

Azért szokás kétféleképpen emlegetni, mert szobahőmérsékleten szilárd, tehát inkább zsírnak tűnik, míg hő hatására folyékonnyá, olajszerűvé olvad.

Roppant gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek jótékonyan befolyásolják a koleszterinszinted egyensúlyát. Külsőleg is alkalmazhatod, hiszen száraz, érzékeny, hámló bőrre kiváló.

Akár bőrgyógyászati kórképek esetén is előkaphatod, mivel enyhíti a pikkelysömör és a bőrfertőzések tüneteit – persze, ettől még ne hagyd ki a hagyományos orvosi kezelést!

Ha nincs semmi gond a bőröddel, kókuszolajból akkor is fenséges testápolót készíthetsz.

Méz

5/5 Méz

Bár írtunk már arról, hogy a mézet nem érdemes állandó jelleggel cukorhelyettesítőként használni, probléma esetén bátran előkaphatod, mert tényleg segít!

Vitamin- és ásványianyag-tartalma nem túl magas, egy picinyke B-vitamin, folsav, C-vitamin, kalcium, magnézium, vas és cink található benne.

A koncentrált növényi összetevők mégis csodás eleggyé teszik: többek között antibakteriális hatása van, amelyet a szakértők a magas cukortartalommal magyaráznak, hiszen szinte a megakadályozza a kórokozók vízanyagcseréjét.

A steril, orvosi mézet még nyílt sebekre és égési sérülésekre is szokták alkalmazni, hogy minél előbb hámosodjon a katasztrófával sújtott rész.

Epe- és hasnyálmirigy-bántalmak esetén ugyancsak hatékony, továbbá a népi gyógyászatban emésztőrendszeri fekélyek, migrén, szédülés és vérszegénység kapcsán is gyakran használják.

Te milyen természetes összetevőkhöz nyúlsz a konyhában, ha baj van?