5 fontos dolog, amit a növényi (tej)italokról tudnod kell

Írta: ,

Növényi tejkészítményekről már mindenki hallott, de sokan egyáltalán nincsenek tisztában ennek az alapanyagnak az előnyeivel, illetve hátrányaival. Az alábbiakban nem csak ezekre hívjuk fel a figyelmedet, hanem azt is eláruljuk, hogyan készíthetsz otthon növényi (tej)italokat– akár gép nélkül is!

Miért nem állati eredetű tej? Kép forrása: simpleveganblog.com

Jelenleg még nem született egyöntetű vélemény, kutatási eredmény arra vonatkozóan, egészséges-e a tej az emberek számára, vagy nem.

Az egyik oldalon azok állnak, akik hiszen az állati eredetű tejek jótékony hatásaiban, úgy vélik, szükségünk van rájuk, főleg magas kalcium tartalmuk miatt.

A másik oldalon pedig azok állnak, akik azt gondolják, a tehéntejet csak részben tudjuk megemészteni, részben ezért olyan sokan allergiások a laktózra, vagy a tejfehérjére.

Ehhez hozzájön az, hogy sajnos a tejet adó állatok túlnyomó részét élhetetlen körülmények között tartják, a nagyobb hozam érdekében pedig hormonokkal, antibiotikumokkal tömik őket – ami persze óhatatlanul megjelenik a tejben és a húsukban is.

Mivel tudományos szinten sincs egyetértés, sajnos mi sem tudunk igazságot tenni.

Az biztos, hogy az alábbiak igazak a növényi (tej)italokra, és ezek tudatában te is eldöntheted, melyik alapanyagcsaládot részesíted előnyben.

Miért van rájuk szükség? Kép forrása: theconscientiouseater.com

Növényi (tej)italokra azért van szükség, hogy az állati tejre érzékenyek, a vegán életmódot követők, valamint azok, akik akár állatvédelmi okból kifolyólag nem akarnak tehéntejet fogyasztani, ne nélkülözzék ezt a sok helyen felhasznált italt.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az állati és a növényi (tej)ital között nem sok hasonlóság van, leginkább fehér színűk, és – típustól függően – állaguk emlékeztet az eredeti italra.

Ennek ellenére a növényi (tej)italok is hasonlóan ízesíthetőek, a célra gyártott elektromos készülékekkel pedig a megszólalásig hasonló italokat, tejet és tejszínt is készíthetünk.

Sőt, már léteznek növényi (tej)italból készült sajtok, túrók, vajkészítmények.

Tény, hogy a kész növényi (tej)italok drágábbak a tehéntejnél, azonban az olcsóbb alapanyagoknak (pl.

rizs, zab) és az otthoni elkészítési módszereknek köszönhetően egyáltalán nem nehéz ezt a mérleget kiegyensúlyozni.