5 étel, amit sose fogyassz a szavatossági idő lejárta után

Szirák Viki
Írta: ,

Amikor boltban vásárolsz, biztosan te is ellenőrzöd az ételek szavatosságát, hiszen sokszor az illat és a kinézet nagyon megtévesztő lehet. Bizonyos élelmiszereket nyugodtan lehet fogyasztani pár nappal később is, hiszen a címkén szereplő időpont leginkább azt jelzi, meddig szuper a minősége, ám bajod akkor sem lesz, ha ezek után eszed meg. Azonban az alábbi ételeknél már vigyázni kell, ezeket ugyanis semmiképpen sem jó ötlet a szavatossági idő lejárta után megenni!

Krémes sajtok Kép forrása: piolka/depositphotos.com

A keményebb sajtok, mint például egy cheddar vagy gouda hosszabb élettartammal rendelkezik, mivel állagának köszönhetően a baktériumok sokkal nehezebben tudnak elszaporodni rajtuk. Amikor felbontod őket, sok esetben még hónapokkal később is gond nélkül fogyaszthatóak.

Ez nem mondható el a krémesebb sajtokról, mint például egy ricottáról vagy kecskesajtról. Ezek ugyanis sokkal könnyebb célpontok a baktériumok és a penész számára, így a szavatossági idő után már semmiképpen sem lenne szabad fogyasztani őket; de akkor is ki kell dobni, ha még ez időn belül vagy, de már felbontottad, és megjelent rajta az első penész.

Ez nagyjából a felbontás után hét nappal következik be, hűtőben tárolva.

A húsokkal nagyon óvatosnak kell lenni több szempontból is, hiszen ezek okozhatják a legkomolyabb megbetegedéseket. A boltban vásárolt húst, legyen az akármilyen fajta, rögtön meg kell csinálnod otthon, vagy pedig betenni a fagyasztóba.

A lényeg, hogy semmiképpen se tárold a hűtőben napokon át, ugyanis a szavatossági idő nagyon sokat számít nála!

Nyersen rengeteg baktérium található meg bennük, kezdve a szalmonellától egészen az E.coli-ig, ezek pedig fokozatosan terjednek el a húson.

Ha úgy tapasztalod, hogy furcsa szaga vagy állaga van, esetleg elszíneződést is látsz a húson, semmiképpen se fogyaszd el!