5 étel, amit sose fogyassz a szavatossági idő lejárta után

Írta: ,

Amikor boltban vásárolsz, biztosan te is ellenőrzöd az ételek szavatosságát, hiszen sokszor az illat és a kinézet nagyon megtévesztő lehet. Bizonyos élelmiszereket nyugodtan lehet fogyasztani pár nappal később is, hiszen a címkén szereplő időpont leginkább azt jelzi, meddig szuper a minősége, ám bajod akkor sem lesz, ha ezek után eszed meg. Azonban az alábbi ételeknél már vigyázni kell, ezeket ugyanis semmiképpen sem jó ötlet a szavatossági idő lejárta után megenni!

Krémes sajtok Kép forrása: piolka/depositphotos.com

1/5 Krémes sajtok

A keményebb sajtok, mint például egy cheddar vagy gouda hosszabb élettartammal rendelkezik, mivel állagának köszönhetően a baktériumok sokkal nehezebben tudnak elszaporodni rajtuk. Amikor felbontod őket, sok esetben még hónapokkal később is gond nélkül fogyaszthatóak.

Ez nem mondható el a krémesebb sajtokról, mint például egy ricottáról vagy kecskesajtról. Ezek ugyanis sokkal könnyebb célpontok a baktériumok és a penész számára, így a szavatossági idő után már semmiképpen sem lenne szabad fogyasztani őket; de akkor is ki kell dobni, ha még ez időn belül vagy, de már felbontottad, és megjelent rajta az első penész.

Ez nagyjából a felbontás után hét nappal következik be, hűtőben tárolva.

2/5 Húsfélék

A húsokkal nagyon óvatosnak kell lenni több szempontból is, hiszen ezek okozhatják a legkomolyabb megbetegedéseket. A boltban vásárolt húst, legyen az akármilyen fajta, rögtön meg kell csinálnod otthon, vagy pedig betenni a fagyasztóba.

A lényeg, hogy semmiképpen se tárold a hűtőben napokon át, ugyanis a szavatossági idő nagyon sokat számít nála!

Nyersen rengeteg baktérium található meg bennük, kezdve a szalmonellától egészen az E.coli-ig, ezek pedig fokozatosan terjednek el a húson.

Ha úgy tapasztalod, hogy furcsa szaga vagy állaga van, esetleg elszíneződést is látsz a húson, semmiképpen se fogyaszd el!

3/5 Bogyófélék

Mindegy, hol vásároltad meg őket, a málna, eper, és az ehhez hasonló bogyófélék nagyon rövid élettartammal rendelkeznek.

Általában három napig maradnak ízletesek (az áfonya a hűtőben tartva egy kicsit tovább), ám ezután pépesebbé válik az állaguk, majd fogékonnyá válnak a Cyclospora cayetanensis nevezetű baktériumra.

Ha olyan gyümölcsöt eszel, amiben ez a kórokozó megtalálható, rövidesen fájdalmas görcsöket, hasmenést, hányást, és további ételmérgezéshez hasonló tüneteket tapasztalhatsz magadon.

4/5 Felvágottak

A boltokban lehet kapni kimért, az ott dolgozók által felszeletelt felvágottat, ám nagyon fontos, hogy ezeket minél hamarabb elfogyaszd. A liszeria ugyanis egy olyan baktérium, ami a többivel szemben a hűvösebb környezetben is képes szaporodni, vagyis például a hűtődben.

Alapjáraton nem kell megijedni, hiszen élelmiszereink jelentős részében megtalálható, ám szerencsére kis mértékben nem okoz megbetegedést, sokszor észre sem vesszük, hogy bármiféle problémát okozna.

Azonban ha már magasabb a baktériumszám, liszeriózis léphet fel, ami hányás, hasmenés mellett később nagyon komoly szövődményekkel járhat. Ezért javasolják, hogy a megvásárolt felvágottat fogyaszd el maximum 3 napon belül!

5/5 Rozskenyér

Noha a rozskenyérnek elég hosszú a szavatossági ideje, jobb, ha ezek után már nem fogyasztod el!

Amikor ugyanis átlépi a határidőt, elkezd növekedni benne egy növényi kórokozó, az anyarozs (vagy varjúköröm) nevezetű gabonaparazita.

Míg egy szimpla kenyér a szavatosság lejárta után megpenészedik, és rosszullét tüneteit eredményezi, addig a fent említett parazita az LSD-vel megegyező alkaloidokat termel, ez pedig komoly hallucinációt, sőt, halálos mérgezést is okozhat.

Ezért fontos, hogy duplán odafigyelj a rozskenyér szavatossági idejére!