5 étel, amiben glutén van, pedig nem is gondolnád

Stumpf Bea
Írta: ,

Manapság a gluténérzékenység olyannyira elterjedt, hogy nem is kell magyarázni mi az, szinte mindenkinek van olyan ismerőse vagy rokona, aki ebben a betegségben szenved. A legtöbb étteremben már próbálnak erre is figyelni és a fogásokat, vagy legalábbis egy részét gluténmentesen is elkészíteni, de sajnos nem ennyire fekete és fehér a helyzet.

Sok esetben olyan alapanyagokban és ételekben is előfordulhat glutén, amiről egyáltalán nem is gondolnád, sőt olyan is megesik, hogy egy olyan étel tartalmaz kis mértékű glutént, amin szerepel a gluténmentes jelölés. Ha szerencséd van, és csak kis mértékű az érzékenységed, akkor meg sem kottyan, ha viszont erősebb, akkor nagyobb a baj, hiszen ez nem csak rosszulléthez, de komolyabb következményekhez is vezethet. Érdemes tehát több helyet kipróbálni, utánaolvasni, figyelni és ellenőrizni a jelöléseket, az alapanyagokat és a feliratokat, és a boltban ezek alapján dönteni.

Lássuk azokat az ételeket, amikben nem is gondolnád, mégis van glutén!

Sushi Kép forrása: PINTEREST.com

Lehet, hogy elsőre meglepő, de a sushi egyes fajtái tartalmazhatnak glutént, mégis így van. Hogy lehet ez?

Ez részben a szójaszósz miatt van, amivel a legtöbb sushit tálalják, másrészt a rákhús is ludas lehet, ami búzakeményítőt és más glutént tartalmazó anyagokat is tartalmazhat.

Ha szereted a halat, akkor azt javasoljuk, hogy inkább maradj a hagyományos halas ételeknél és szokj le a szójaszószról, hiszen ebben nem csak glutén van, de sok esetben nagy mennyiségű cukor is.

Bizonyos étrendkiegészítők Kép forrása: jamienelson.com

Nehéz kérdés, hogy jó-e étrendkiegészítőket szedni vagy hatékonyabb-e természetes módon bevinni a szervezetbe, amire szükséged van. Ezt a kérdést nem is szeretnénk eldönteni, hiszen számos tényező befolyásolhatja a választ.

Egy viszont biztos. Ha van olyan étrendkiegészítő, amit szedsz, és előfordul, hogy a gluténmentes diéta ellenére néha rosszul vagy vagy kellemetlen tüneteket veszel észre magadon, akkor lehet, hogy itt van a kutya elásva.

Bizonyos étrendkiegészítők például különböző keményítők formájában ugyanis rejtett glutént tartalmazhatnak. Az összetevők között nem biztos, hogy felismered, így ha bizonytalan vagy, esetleg olyan összetevőt találsz, amit nem ismersz, akkor járj utána, kérdezz körbe, hátha ez a rosszullétek oka.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv