5 diétásnak hitt, valójában káros és kalóriadús finomság - és egészséges alternatíváik

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Még mindig sokszor elhisszük, hogy valami segít lefogyni – de minimum nem hizlal – csak azért, mert rá van írva, hogy „fitt” vagy „zsírszegény”. Tény, hogy idő és energia megnézni, mi szerepel a csomagolások hátoldalán, de megéri. Különösen az alábbi termékekkel legyél körültekintő!

Ha valamiben benne van a gyümölcs szó, már hajlamosak vagyunk azt gondolni róla, hogy egészséges. Az aszalványokról is úgy hírlik, hogy jót tesznek a szervezetnek és sok bennük a rost – mi akkor a gond?

A magas cukortartalom.

A legtöbb aszalt gyümölcs nem azért édes, mert egyébként is az lenne, hanem mert hozzáadott zsírral és cukorral aszalják.

Így az állaga krémesebb, az íze pedig intenzívebb lesz, ám kilométerekre kerül az egészséges alapanyagoktól. És akkor nem is beszéltünk a tartósítószerekről, amiket ezek a nassolnivalók tartalmaznak…

Egészséges alternatíva: Válassz olyan aszalt gyümölcsöt, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot! Vagy, ami még jobb, vásárolj aszalógépet, így saját magad döntheted el, mit aszalsz, és adsz-e hozzá bármilyen adalékanyagot.

Granola Kép forrása: healthyvega.nl

A granola az ismert zabpehely alaposan felturbózott változata. Tény, hogy isteni finom, de ennek ára van, akkor is, ha tulajdonképpen egy egészséges alapanyagara épít.

A granolához jó adag cukrot, cukrozott gyümölcslevet adnak, nem beszélve a korábban is említett aszalványokról, és a magvakról, amik ugyan egészségesek, de zsírban és kalóriában gazdagok.

Feltétlenül nézd meg, mi áll a doboz hátulján, mielőtt kész granolát vennél!

Egészséges alternatíva: Készíts otthon granolát! Így könnyen csökkentheted a cukortartalmát, esetleg kiválthatod természetes, kalóriamentes édesítőkkel (pl. eritrit).

Nagyon lényeges az is, hogy egy ilyen finomság sosem lesz kalóriaszegény, akkor sem, ha egyébként egészséges. A megoldás tehát az, ha mértékkel fogyasztod.