5 agypörgető étrend-kiegészítő, ami mégsem működik

Sándor Alexandra
Írta: ,

Minden eddiginél jobb szellemi teljesítményt szeretnél nyújtani, esetleg van olyan idős ismerősöd, akinek a demencia megfékezésében szeretnél segíteni? Összegyűjtöttük, milyen készítményeket kerülj el, ha nem szeretnéd kidobni a pénzed.

Gingko biloba

A régóta memóriafokozóként reklámozott kínai gyógynövény kivonata annyira népszerű, hogy az amerikai Nemzeti Közegészségügyi Hivatal (NIH) munkatársai hatalmas kutatás keretein belül elemezték a hatásait.

Összesen háromezer 75 év fölötti résztvevőt vettek górcső alá, akik naponta kétszer kaptak gingko bilobás étrend-kiegészítőt vagy pedig placebót.

Hat éven keresztül félévente rögzítették az állapotukat. A hirdetésekhez képest meglepő eredmény született: a kivonat nemhogy csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, hanem az azt szedők körében még egy kicsit magasabbnak is bizonyult a megbetegedések aránya. A gingko biloba tehát ilyen szempontból hatástalan, és ide kattintva olvashatod el az erről szóló adatokat.

Kókuszolaj

A konyhában és a fürdőszobában egyaránt egyre elterjedtebb „csodaszert” az egyik legkönnyebben elérhető, leghatékonyabb fegyvernek tartják a demencia, valamint annak speciális formája, az Alzheimer-kór ellen.

Hívei kaprilsav-tartalmában látják a titkát, amit előszeretettel hangoztatnak.

Slusszpoén, hogy semmiféle tudományos bizonyíték nem támasztja alá a kókuszolaj ilyen irányú hatékonyságát: egyetlen kísérletet sem végeztek még erre vonatkozóan, így eredmény sem születhetett.

Magáról a kaprilsavról azonban már kiderült, hogy át sem jut a vér-agy gáton, tehát eleve kizárt, hogy az idegrendszer központjára bármiféle hatást gyakoroljon.