4 dolog a húsról, amit fogadjunk, hogy nem tudtál!

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 dolog a húsról, amit fogadjunk, hogy nem tudtál!

Kép forrása: unsplash

A húsfogyasztás talán még sosem képezte annyira aktívan a viták tárgyát, mint most. Az arany középutat sajnos csak kevesen találják meg, pedig mint minden más, úgy a húsfogyasztás sem kizárólag fekete, vagy fehér. De az alábbi érdekességek talán téged is elgondolkoztatnak!

A karnizmus fogalmát Melanie Joy alkotta meg 2001-ben egy komoly kutatómunka eredményeképpen. Az elnevezés egy ideológiára, hitrendszerre utal, ami elősegíti, hogy az emberek állati termékeket fogyasszanak, illetve bizonyos állatok húsát, váladékát, tejét megvásárolják.

A karnizmus (ami egyfajta fajizmus) azt feszegeti, hogy miért érezzük természetesnek, magától értődőnek sőt, helyesnek a húsfogyasztást, miért tartjuk normálisnak bizonyos állatok kihasználását, míg más fajokat kedvtelésből tartunk és szertetettel nevelünk. Kiváló példa erre a minden évben megrendezésre kerülő kínai kutyafesztivál, ami számos nyugati országban gyomorforgató állatkínzás, helyben viszont teljesen normális és elfogadható.

Mindezzel szembeállíthatjuk a hazai disznóvágást, ami hagyományos és hétköznapi dolog, holott bizonyított tény, hogy egy disznó legalább olyan értelmes állat, mint egy kutya (sok felmérés szerint okosabb is). A karnizmus tehát azt feszegeti, mi alapján és kik döntenek arról, hogy melyik állat lesz haszonállat, tehát ehető, és mitől függ az, hogy az emberek hogyan tekintenek a húsra: alapanyagként, vagy állatként.

A húsfogyasztás nagymértékben hozzájárul a környezetünk károsításához Kép forrása: nikitos1977/Depositphotos

Mégis hogyan függ össze a húsfogyasztás a környezetvédelemmel? Valójában nagyon szorosan.

Sajnos mindmáig kevesen tudják, de a húsipar fenntartása még annál is több káros anyag kibocsátással jár, mint amit a Földön a teljes közlekedéssel produkálunk. Édesvizünk kb. egyharmada megy el arra, hogy az állatokat itassuk, megfelelően higiéniai körülmények között tartsuk és húsukat feldolgozzuk.

1 kilónyi hús „előállításához” kb. 14 kg gabona szükséges, aminek a megtermeléséhez bizony rengeteg földre van szükség. Viszont 1 kg hús sokkal kevesebb ideig és kevesebb embernek elegendő, mint 14 kg gabona, tehát az állattartás környezetvédelmi szempontból egyáltalán nem gazdaságos.

Nem kifejezetten magunknak írtjuk az esőerdőket és égetjük fel a természetes növénytakarót azért, hogy gyermekeink számára termőföldhöz jussunk, hanem azért, hogy az állatokat, akiknek a húsát elfogyasztjuk, etethessük.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján