3 ok amiért kényeztessük magunkat eperrel

Farkas Erika
Írta: ,
3 ok amiért kényeztessük magunkat eperrel
Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs, nem hiába, hiszen nem csak finom, de az egészségünk és a szépségünk védelmében is szerepet játszik.
Ráadásul, ha már unjuk a hagyományos, egyszerű cukrozott formát, akkor számos más módon is fogyaszthatjuk.   Az eper vadon termő őse már az ókori Rómában ismert volt, míg a középkorban már Európa szerte termesztették. A reneszánszban a hölgyek számára tejszínnel, míg a férfiak számára borral tálalták. Az eper ma is népszerű gyümölcs, és talán soha máskor nem használták fel ennyiféle formában, mint napjainkban.   Az eper és a szépség

Az eper jótékony hatásait már az ókori Rómában is felfedezték, hiszen már ekkor arcpakolást készítettek ebből az édes gyümölcsből. Napjainkban is felhasználja a szépségipar, mivel erősíti a bőr kötőszöveteit és kisimítja a ráncokat. Antioxidáns tartalmának köszönhetően megvédi a bőrünket a nap káros sugaraitól és a kollagén lebontását is meggátolja. Így nem meglepő, hogy számos kozmetikum alapja az eper.   „Amit eszel, azzá leszel!”

Az eper számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. A vitaminok közül az A-, C- és D-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, kalciumot, foszfort és niacint is tartalmaz. A szívre, a májra és a vesére is kedvező hatással van. Emellett vérnyomáscsökkentő, rákmegelőző és a szem védelmét is biztosítja. Kismamáknak is ajánlott, hiszen jódtartalmának köszönhetően fontos a magzat hormonális rendszerének a fejlődéséhez és a későbbi értelmi szint kialakulásához is. Az eperrel kapcsolatban tehát feltétlen igaz, hogy amit eszel, azzá válsz. És ki ne akarna édes és csábító lenni?   Egy egyszerű, gyors és finom fogyasztási mód

Ha már az eperszezon közepén meguntuk az eper hagyományos formáit, íme itt egy újabb, egyszerű módja annak, hogy hogyan kényeztessük magunkat az eper édes ízével. A lekvárkészítés és a süteményekhez való felhasználás kicsit időigényesebb, azonban ha gyors és finom eredményt akarunk, akkor van egy egyszerű módja az eper felhasználásának:
Ami szükséges hozzá csupán fél kilo eper, egy 2 dl-es tejfel vagy natúrjoghurt és az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukor vagy egyéb édesítőszer. Egyszerűen csak össze kell törnünk vagy turmixolnunk a gyümölcsöt, amihez hozzáadjuk a tejfelt vagy a joghurtot.
  Ha ez kész, akkor rakunk hozzá egy kis cukrot és az egészet összekeverjük. Egy kis időre betesszük a hűtőbe és már fogyasztható is az epres hűsítő édesség!

Persze, ha mindez nem elég, akkor feldobhatjuk még egy-két dologgal ezt a finomságot. Reggelinek fogyaszthatjuk például müzlivel, vagy desszertnek kiváló lehet, ha epret vagy esetleg más gyümölcsdarabokat is belevágunk. Innentől kezdve pedig már csak az a dolgunk, hogy élvezzük az epres édességet!