Ezek lesznek 2019-ben a legfelkapottabb étrendek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Évről évre változnak a trendek, és ez bizony az étkezési szokásokra is igaz. Nem csoda, hogy a bőség zavarában sokan már azt sem tudják, melyik irányzathoz folyamodjanak segítségért. Ami biztos, az idei év sem telhet el felkapott étrendek nélkül: mutatjuk a legmeglepőbbeket!

Néhány éve még azt sem tudtuk, mik azok a probiotikumok, manapság viszont a csapból is az folyik, mennyire fontos bélrendszerünk egészségének megőrzése.

Ezzel nem is állhatunk le vitatkozni, az alapvető egészségünk függ attól, mennyire figyelünk az étkezésünkre.

Erre a piaci résre csaptak le azok a gyártók, akik jótékony baktériumok sorával gazdagították az ételeiket, alternatívát kínálva azoknak, akik nem fogyasztanak pl. joghurtkultúrával dúsított termékeket.

Jótékony baktériumok kerültek többek között granolákba, gyümölcslevekbe, multivitaminokba, gyümölcsszeletekbe, de még a chipsekbe is.

Az biztos, hogy ártani nem ártanak ezek a baktériumkultúrák, de sokak szerint ezek a termékek sem vetekedhetnek az olyan olcsó és egyszerű élelmiszerekkel, mint amilyenek a házilag fermentált, savanyított zöldségek.

A mediterrán diétát számos országban, sok-sok különféle kutatás során a legegészségesebb étrendnek választották, és úgy tűnik, egyelőre ezt a trendek sem tudják felülírni. Idén is a népszerűségi ráta élén jár, amit nem csak az egészségre gyakorolt pozitív hatásainak köszönhet, hanem annak is, hogy igazán könnyű betartani, életmóddá tenni.

Hiszen mi is tartozik ehhez az irányvonalhoz?

Az alapját a rengeteg friss alapanyag adja, elsősorban a zöldségek, a fehérjében gazdag hüvelyesek, amik létfontosságúak az egészséges életmódot tekintve. Ezekhez az alapanyagokhoz csatlakoznak a teljes értékű gabonafélék, valamint a friss gyümölcsök – gyakorlatilag ezekből épül fel a mediterrán diéta legjava.

A fennmaradó, talán 10-20%-ot sovány húsokból, elsősorban halakból fedezik, végül sajtokkal, natúr kefirekkel, joghurtokkal, tojással egészítik ki. Ez az étrend nem csak a fogyást segíti elő, hanem a szív-és érrendszeri betegségeket is háttérbe szorítja azáltal, hogy csak nagyon kevés állati eredetű terméket tartalmaz, tehát nem emeli meg túlnyomóan a koleszterinszintet.

 

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció