Belevágtam egy 12 hetes életmódváltó programba – Hatalmas felismeréseim és tanulságaim

Horváth Petra
Írta: ,

Minden évben hatalmas kampány indul a tökéletes nyári alak elérése érdekében. A különböző online és offline fórumokat elözönlik a mozgalommal kapcsolatos hívószavak, mint a #healthylife, a #bikinibody vagy a #fitgirl. Sosem értettem ezt az egész megmozdulást, hogy pontosan kiknek is szánják, és milyen érdekeltségek húzódnak meg a háttérben. Hiszen azok az emberek, akik az év fennmaradó időszakában nem tudnak, vagy nem akarnak egészséges életmódot követni, mitől változnának olyan hatalmasat pár hét alatt. Csupán annyit érzékeltem az egészből, hogy a különböző mozgással, táplálkozással és életmóddal kapcsolatos érdekeltségek igyekeznek minél több bőr lehúzni ezekről a kampányokról.

Kíváncsivá váltam, hogy mit tud nyújtani egy 12 hetes életmódváltási program, így hát belevágtam!

Talán mondanom sem kell, hogy a pár hetes diétákkal már elég sok alkalommal volt szerencsém kísérletezni. Gyors és látványos eredményekkel kecsegtetnek, ami sokszor valóban be is igazolódik, azonban nem a legideálisabb formában! Ekkor kezdett el bennem kialakulni a felismerés, hogy a diéta és az életmódváltás között hatalmas különbségek vannak! Nem is olyan régen pedig az a szerencsés eset történt meg velem, hogy részese lehettem egy 12 hetes életmódváltó programnak.

Juhász Péter, a program alapítója, rávezetett nagyon sok felismerésre, melyek már ugyan ott motoszkáltak bennem, mégsem tulajdonítottam nekik nagyobb jelentőséget. Az első, és legfontosabb, hogy lehetséges a pénztárcabarát életmódváltás! Természetesen itt nem arra gondolok, hogy havi pár ezer forintból kialakítható a tökéletes étrend, de azok számára, akik hétről-hétre tízezreket hagynak ott a különböző bevásárlóközpontokba élelmiszervásárlás címszó alatt, nos, nekik van egy jó hírem!

Mikor belevágtam a 12 hétbe, Péter figyelmeztetett, hogy nem fogok igazán látványos eredményeket viszontlátni a tükörben, ugyanis ez nem egy gyors megoldás, viszont annál biztosabb alap, melyre egy egész életet képesek lehetünk felépíteni! Már ezzel a kijelentéssel belopta magát a szívembe, hiszen végre egy egyenes emberrel sodort össze a sors, aki nem hitegetett, és nem kínált zsákbamacskát. Bármilyen kérdéssel fordulhattam hozzá, sokszor még a legbanálisabb megjegyzéseimre is kedvesen, és türelmesen válaszolt. Persze akkor még nem tűnt számomra minden olyan nyilvánvalónak, mint most, így visszatekintve elég sok butaságra rá tudtam kérdezni.

A hetek teltek, és én sok felismeréssel gazdagodtam, melyek közül párat most szeretnék veletek is megosztani!

Minden csodamódszer hazugság!

Azok a diéták és csodakezelések, melyek rövid határidővel kínálnak igazán látványos eredményeket, kiválóan marketingelt beetetések. Lehet, hogy három hét alatt lefogysz 5 kilót, és lehet pár hét alatt feszesebb lesz a popsid, de a szervezeted minden esetben megsínyli a dolgokat! Ugyanis ezeknek a csodamódszereknek igen nagy része nem fektet kellő hangsúlyt a mikro- és makró tápanyagok ideális bevitelére, így a szükséges energiaforrásokat vonod meg magadtól, melynek komoly emésztésrendszeri, és más káros hatásai lehetnek.

70% étrend, 30% testmozgás

Igen, tudom, hogy ez egy sokat hangoztatott klisének hangzik, de valóban igaz! Annyi módosítással élnék, hogy ugyan a testmozgásnak önmagában valóban kisebb a hatékonysága, azonban egyáltalán nem elhanyagolható tényező! Ugyanis nincs ahhoz fogható élmény, mikor az első edzés után verejtékezve kapkodod a levegőt, és csak arra tudsz gondolni, hogy túléted – meg, hogy valaki hozzon egy ágyat és vizet! –, és képes vagy rá!

Ez az érzés pedig minden alkalom után fokozódik, főként, ha folyton emeljük a tétet. És bár a látványos eredmény nem két nap után jelentkezik, mégis elkezdesz olyan izmokat felfedezni magadon, melyeket sose láttál azelőtt, és rájössz, hogy már nem kapkodod a levegőt, mikor felfutsz az emeletre, vagy próbálod elérni a reggeli buszt. Tehát a mozgás hihetetlen önbizalmat ad, amitől megváltozik a kisugárzásunk, és ezt a környezetünk is érzékelni fogja!

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv