Utolsó hajrá az ünnepek előtt – Így dolgozz le minél több felesleget az utolsó néhány napban

Írta: ,

Az olyan lány, aki képes a karácsonyi vacsorát egészséges adagokban, salátával és ásványvízzel, édesség nélkül kihúzni olyan ritka, mint a fehér holló. Ha nem szeretnéd azt a 3 napot koplalással tölteni, mégis jól akarsz kinézni szilveszterkor a testhez feszülős, szexi ruhádban, érdemes karácsony előtt kicsit megnyomni az edzést és az egészséges étkezést, hogy a háromnapos bűnözés után ne kelljen a hasadat takargatni a szilveszteri buliban!

Kardiózz kicsit többet! Kép forrása: store.nike.com

1/6 Kardiózz kicsit többet!

Persze még mindig igaz, hogy a legjobb eredményeket súlyos edzésekkel és kardióval együtt lehet elérni – viszont ha ügyesen csináltad eddig, mostanra már kell annyi izomtömegednek lennie, hogy a kardió magában is nagyon hatékony legyen.

Helyezd a hangsúlyt most erre, és vele együtt a zsírszövetek pusztulására, és fuss, biciklizz vagy ússz többet, mint eddig.

Így egy kicsit felpörgetheted a zsírégetést, még mielőtt nekikezdesz a nagy kajálásoknak. 

Óvatosan a szénhidráttal! Kép forrása: buzzfeed.com

2/6 Óvatosan a szénhidráttal!

Ilyet ritkán tanácsolok, mert az egészséges testhez a szénhidrát, csakúgy mint a többi tápanyag, elengedhetetlenül fontos – mégis az utolsó néhány hetes hajrában nagyon jól jön, ha kevesebb szénhidrátot eszel, mint amennyit korábban szoktál.

A napi két szénhidrátban gazdag étkezést csökkentsd egyre, inkább reggel fogyaszd, mint a nap többi szakában.

Így a kezdeti energialöketed meglesz az egész napra, nem fogod fáradtnak érezni magad, de mégis csökkented a szénhidrátbeviteledet.

Igyál, igyál, igyál! Kép forrása: stylemepretty.com

3/6 Igyál, igyál, igyál!

Ásványvizet, ízesítetlen teát, citromos vizet, szóval bármit, ami egészséges. El sem hinnéd, mennyit számít, ha hidratált a szervezeted: egyrészt kevésbé leszel éhes, hiszen nem kevered össze a szomjúságot az éhséggel (van ilyen, a szervezeted a lédús ételeket kívánja, ha vízhiánya van), másrészt csodát művel a bőröddel, mert kevésbé tűnsz majd fáradtnak még akkor is, ha egyébként tényleg hulla vagy.

Tölts le a telefonodra egy applikációt, amin tudod vezetni, hogy mennyit ittál (pl. Waterlogged), és amelyik sípol, ha elmaradsz az előírt mennyiséggel, és akkor biztosan nem felejted el, hogy megigyál minden nap másfél-két liter vizet – LEGALÁBB.

Vedd komolyan! Kép forrása: buzzfeed.com

4/6 Vedd komolyan!

Normál esetben egyáltalán nincsen semmi baj azzal, ha az egyébként egészséges étrendedbe becsempészel egy-egy kocka csokit, vagy megeszel egy fagyit, esetleg csipegetsz egy kis chipset, hiszen mindenben a mértékletesség és az egyensúly a lényeg (nagyon ajánljuk például a 80-20 szabályt, ami azt jelenti, hogy 80%-ban egészségesen eszel, 20%-ot pedig bűnözhetsz).

Viszont az utolsó napokban-hetekben érdemes komolyra fordítani a dolgot, és mindenféle gyorskaját, édességet és sós nasit kizárni az étrendedből.

Tartsd magad kizárólag a tiszta étkezéshez, minél több zöldséggel és tiszta fehérjével – gondolj arra, hogy a szilveszteri buli után benyomhatsz akár egy hatalmas nagy pizzát is!

Számold a kalóriákat! Kép forrása: buzzfeed.com

5/6 Számold a kalóriákat!

Átlagos esetben is ajánlatos, de ilyenkor kifejezetten szükséges, hogy számolgass – sőt, ne csak a kalóriákat, hanem a makrotápanyagokat is, hogy tudd, mennyi szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot vettél magadhoz.

Így sokkal könnyebb leellenőrizned magad, és ha valahol elcsúszol, a vacsorával még visszahozhatod a napi előírt arányokat, és biztosan nem futsz bele olyan helyzetbe, ahol azt gondolod, hogy jól és egészségesen eszel, de kiderül, hogy igazából sokkal többet fogyasztottál mindenből, mint kellett volna. Ez alatt a néhány hét alatt a kontroll a kulcs, amit a számolgatással nagyon könnyen elérhetsz.

Vizualizálj! Kép forrása: popsu.gr

6/6 Vizualizálj!

Nagyon nehéz motiváltnak maradni, ha nem látod magad előtt a célt, főleg akkor, ha nem hosszútávon gondolkozol, hanem egy gyors utolsó hajrát szeretnél lenyomni még az ünnepek előtt. 

Tedd ki jól látható helyre a szilveszteri és karácsonyi ruháidat, keress olyan nőket, akiknek tetszik az alakjuk, minden nap képzeld el magad, ahogyan szexin, izmosan végiglejtesz a buliban a szerelmed vagy kiszemelted előtt – és próbálj meg arra gondolni, hogy ez a szigorú diéta és edzés bizony nem egy életre szól, csak néhány hétre, utána pedig jöhet a habzsi-dőzsi!