Túlsúlyos és folyton éhes? Itt a magyarázat!

Göcző Nóra
Írta: ,

Ha szomorú vagyok, azonnal ennem kell valamit. Ha eszembe jut, milyen kövér vagyok, attól szomorú leszek, és ismét ennem kell. Minél kövérebb vagyok, annál szomorúbb, így annál többet eszem. Ez egy ördögi kör – írta elkeseredetten a 18 éves Gina az egyik közösségi oldalon, ahol különböző sikerdiétákkal kapcsolatos tapasztalatokat oszthatnak meg egymással a felhasználók. Sokan arra használják az oldalt, hogy dicsekedjenek: nekem bezzeg sikerült. Persze mindez motiválónak tűnő, előtte-utána fotókkal. A Ginákhoz hasonlók esetében persze ezzel csak az elkeseredés nő és a súlyfelesleg.

A kielégítetlen lelki éhség veszélyei Kép forrása: vk.me

Táplálkozási szakértők szerint már az óvodás kor végére eldől, milyen lesz a hozzáállásunk az ételek világához felnőtt korunkban.

Ebben a szülői minták befolyásolnak bennünket, a családi étkezési szokások és az is, hogy mire használjuk az étkezést.

Ha valóban arról van szó, hogy az egészséges élet részeként tekintünk a táplálkozásra és nem erőltetve, de tudatosan megválogatjuk azokat az alapanyagokat, amiket beengedünk a testünkbe, amikor éhesek vagyunk, akkor nem lehet nagy baj.

Sajnos azonban létezik másféle éhség is. Ilyen a szeretetéhség, a kapcsolatéhség, a szexuális éhség és még egy sor olyan szükség, amit ha nem elégítünk ki, akkor étkezéssel kompenzáljuk.

A gasztronómiai forradalom hatása Kép forrása: adventuresincooking.com

Néhány éve egyfajta békés gasztronómiai forradalom zajlik.

A tévéképernyők egymást túllicitálva adják esténként a „főzős műsorokat”, melyek láttán még egy bőséges vacsora után is azt érezzük, hogy enni szeretnénk valami finomat.

Ezek már a késő esti órák, amikor egyébként sincsenek jó hatással az emésztőrendszerünkre, az alvásunkra a nehéz ételek, de mivel nem csak a szánkkal, hanem a szemünkkel is eszünk, képtelenek vagyunk ellenállni a csábításnak.