10 napos tisztító rizskúra: csak nagyon eltökéltek számára

Esztergály Lilla
Írta: ,
10 napos tisztító rizskúra: csak nagyon eltökéltek számára

Számtalan tisztítókúra közül szemezgethetünk ízlésünknek, tűrőképességünknek megfelelően, vagy épp egészségügyi szempontból konkrét tünet, betegség megelőzésére, orvoslására. Valljuk be, ez mindig lemondással jár, hiszen máshogy kell táplálkoznunk, mint a mindennapokban. Nyugaton kevésbé népszerű a rizskúra, a keleti népek viszont hosszú ideje alkalmazzák. Hogy miért? Olvass tovább!

A rizs a keleti kultúrák alapvető élelmiszere. Évszázadok óta fogyasztják naponta, így tökéletesen ismerik kiváló méregtelenítő hatását. Kedvezően befolyásolja a szervezet egészének működését, de ízületi bántalmak esetén kiváltképp ajánlatos bevetni kúraszerű, kizárólagos fogyasztását. A rizs ugyanis kivonja a sólerakódásokat az ízületekből, ezzel búcsút inthetünk a csont-­ és porcszövetgyulladásoknak, és összességében az ízületi fájdalmaknak – még annak is, amelyik csak időnként üti fel fejét, gondoljunk csak a frontérzékenységre.

A rizskúrának különböző alkalmazott módszerei ismeretesek a keleti világban, amelyek gyakran igen hosszadalmasak és alapos körültekintést igényelhetnek. Éppen ezért nyugaton a rövidebb (cserébe drasztikusabb) válfaja robbant be. A tíznapos kihívás teljesítésével ugyanazt a hatást érhetjük el, javítva egészségi állapotunkat, fokozva, frissítve a mentálisszellemi erőnlétünket.

Költséghatékony, de embert próbáló

Sem anyagilag, sem fizikailag nem kell erre a kúrára különösebben rákészülni. Lelkileg annál inkább, ugyanis kerek tíz napig kizárólag párolt rizst (vagyis semmi olaj!) lehet enni, lehetőség szerint száműzve belőle a sót. Igen, megismétlem, tehát csak rizs – abból viszont korlátlan mennyiség, amikor csak szeretnél. ­Más semmi: se fűszerek, se hús, se egy falat gyümölcs, se egy morzsa nasi. Inni is szigorúan csak vizet lehet, ha pedig mód van rá, tisztítottat.

Ha a kúra közben kezdesz teljesen befordulni, és már-már feladnád, igazi mentsvár tud lenni egy kis szénsavmentes ásványvíz. Hidd el, úgy fogsz rá tekinteni, mint a civilizáció legfényesebb gyöngyszemére! 

Mivel ez a kúra egy komoly próbatétel, és nemcsak a testedet, hanem a tudatodat is erősen tisztítja, remek önismereti "segédeszköz". Ez alatt a tíz nap alatt próbáld meg kizárni a külvilágot annyira, amennyire csak lehetséges. Szóljon ez az időszak a magadba való elvonulásról. Bizony nem titok, ez a 10 nap nem lesz habos torta! (Egyszer végigcsináltam, több ízben sírva, a feladás kapujában – de a szenvedés közelebb vitt legmélyebb önmagamhoz, a testem, elmém pedig döbbenettel köszönte meg a hősies tíz nap leteltével a felbecsülhetetlen eredményt.)

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni