Tippek, hogy ne add fel az életmódváltást

Írta: ,

Az életmódváltás azért is sokkal jobb a diétánál, mert jóval hosszabb ideig tartható, mint a néhány napos, vagy hetes fogyózás. De mi van akkor, ha a kezdeti lelkesedés egyre jobban alábbhagy?

Válassz jól

1/6 Válassz jól

A mindennapok megreformálása során gyakori probléma, hogy az emberek nem olyan életmódot választanak, ami igazán testhezálló, hanem olyat, ami szimpatikus számukra.

Ezt a kettőt azonban össze is kell vetni, hiszen eleve nem mindegy, ki milyen időbeosztásban dolgozik, tud-e magára főzni, hányszor van módja eljárni edzeni, milyen anyagi feltételek állnak a rendelkezésére.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy ne csak a meggyőző szlogenekre hallgass, hanem azt is gondold végig, az adott életmód passzol-e a te mindennapjaidba.


Belevágnál most? 7 tipp a pofonegyszerű életmódváltáshoz


Így az sokáig tartható, hovatovább élvezhető lesz, nem okoz majd gondot az alapelvekhez való alkalmazkodás.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy sosem ütközöl majd nehézségékbe, de nem mindegy, azok a nehézségek milyen könnyen hidalhatóak át.

A kevés is több mint a semmi

2/6 A kevés is több mint a semmi

Az életmódváltás során előfordulhat, hogy elérkezel egy holtponthoz.

Ez akkor szokott megesni, amikor már hetek óta nem mozdul a mérleg nyelve, meguntad az odáig imádott salátát, vagy két edzést kihagytál, mert annyira fáradt voltál.

Tény és való, nem könnyű túllendülni a mélypontokon, de fontos tisztázni, hogy minden apróság számít, amit magadért teszel.

Nyilván nem a legszerencsésebb, ha lejjebb adsz a korábbi szintből ahelyett, hogy fejlődnél, de azért át kell gondolni, mivel ártasz többet. Azzal, ha mindent teljesen feladsz, abbahagyod az edzést, az odafigyelő étkezést, vagy ha a változtatás egy részét továbbra is megőrzöd?

Magától értetődő, hogy többet segítesz önmagadnak, ha néhány nehézség miatt nem szabadulsz meg mindentől, ami idáig jól működött. Minden energia-befektetés számít, semmi sem felesleges!

Tartsd a fokozatosság elvét

3/6 Tartsd a fokozatosság elvét

Ha valamiért úgy érzed, eleged lett, akkor könnyen megeshet, hogy túl sokat akartál, mégpedig túl gyorsan.

Ilyenkor egy kicsit nem árt visszavenni a tempóból, ami – ahogy azt korábban is írtuk – nem jelentheti a teljes feladást.

Attól, hogy valami befuccsol, vagy nem úgy alakul, ahogy eltervezted, még nem biztos, hogy rossz. Sok örökérvényűnek hitt tanácsról, praktikáról derül ki, hogy nem mindenkihez passzol, ezért ilyenkor kicsit meg kell állni, és körbe kell nézni.

Többek között az életmódváltás sem verseny, nem számít, milyen gyorsan érsz célba, csak önmagadhoz kell viszonyítanod a teljesítményedet.

A gyorsaságnál sokkal fontosabb, hogyan érzed magadat. Ha nem tölt el örömmel sem az eredmény, sem maga az út, akkor tarts egy kis pihenőt, és találd meg azt a hibát, amit most kell kijavítanod.

Hagyd, hogy örömet okozzon

4/6 Hagyd, hogy örömet okozzon

Az életmódváltás akkor lesz hosszú távon tartható, ha örömet okoz, tehát beilleszthető a mindennapjaidba.

Sajnos sokszor tényleg áldozatokat kell hozni érte, főleg akkor, ha a hátad közepére sem kívánod az egészséges ételeket.

De itt az ideje mérlegelni: nagyobb élvezettel tölt el egy extrém módon kiadós vacsora, mint az elismerő pillantások és az állandósuló önbizalom?

Remélhetőleg nem. Hagyni kell, hogy az új életmód örömet okozzon! Válassz olyan sportot, amit szívesen űzöl, ne az alapján voksolj, hogy éppen mi „divatos”.

Keress olyan kibúvókat a táplálkozás során, amikkel pótolhatod a hiányt. Minden étkezési stílusba beleférnek az egészséges kiskapuk (pl. ilyenek a szénhidrátszegény sütemények), csupán időt kell szánni a megtalálásukra. 

 Jutalmazd meg magadat

5/6 Jutalmazd meg magadat

Csak most már ne étkezéssel, hanem annál sokkal egészségesebb dolgokkal, amik egytől-egyig hozzájárulnak a jókedvedhez.

Spórolj meg egy kis pénzt, amit egyébként egészségtelen falatokra, vagy éppen cigarettára költöttél volna, és vegyél belőle új sportfelszerelést, vagy éppen egy szépségkezelést.

Csináltass új frizurát, menj el a kozmetikusodhoz, szaunába, vagy ha erre most éppen nincs keret, akkor rendezz otthon egy wellness-napot. Jöhet a testradírozás, a házi pakolások, akár a barátnőiddel karöltve, hogy még izgalmasabb legyen az egész.

Nagyon fontos, hogy az életmódváltás során leszoktasd magadat arról, hogy étellel jutalmazz.

Fogadd el, hogy messze nem az étkezés az egyetlen dolog, amit irányítani tudsz, nem csak arról dönthetsz, hogy mikor állsz neki nassolni.

Motiváld magad folyamatosan

6/6 Motiváld magad folyamatosan

Ez megint csak egy olyan dolog, amire nincs aranyszabály, ezért nem is tudunk olyan praktikát ajánlani, ami egyöntetűen mindenkinek megfelel majd.

Annál fontosabb, hogy te ismerd magadat, és tudd, mivel lehet motiválni. Inspirálnak a megosztott fotók, videók a sportokról?

Van egy kedvenc edződ? Motivál egy ruha a szekrényedben, amit szeretnél felvenni?

Esetleg szívesen kísérletezgetsz az új és diétás receptekkel? Teljesen mindegy, mi az, ami bátorít, ha úgy érzed, fogy a lelkesedésed, ideje, hogy az újrakezdésre, továbbhaladásra ösztönözd magadat.

Ennek egyébként az az óriási előnye, hogy ha egyszer legyőzöd a nehézségeket, akkor az magabiztossággal vértez fel, így a megszerzett önbizalmat később is bármikor a javadra fordíthatod…