Miért alakulnak ki a téli pluszkilók? Mutatjuk, hogyan kerülheted el őket

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Bár nyáron is könnyű felszedni néhány kilót – gondolj csak a méretes fagyi kelyhekre, vagy éppen a tejszínes koktélokra – télen mégis jóval egyszerűbb meghízni. De vajon miért? Az alábbi cikkben eláruljuk, miért jelennek meg gyakran a téli pluszkilók, és azt is megmutatjuk, miként tudod elkerülni őket.

Mert sokkal nehezebb ételeket eszel Kép forrása: eats.coolmompicks.com

Télen óhatatlanul nehezebb ételeket kívánsz, és eleve jóval zsírosabb, kalóriadúsabb alapanyagokat vásárolsz. Míg a nyári hőségben gyakran nem is vagy éhes, és könnyen beéred egy friss salátával és némi grillezett sovány hússal, addig télen egészen más a helyzet.

Ilyenkor eleve kevesebb az igazán friss, nyersen is fogyasztható alapanyag, ráadásul előkerülnek a nehéz, tartalmas levesek, a hagyományos, káposztás finomságok, és persze a hurka, kolbász minden mennyiségben. Ezekkel észrevétlenül is sokkal több kalóriát viszel be a szervezetedbe – hiába eszel ugyanakkora adagot, mert ha az ételek minősége más, mint korábban, akkor annak bizony hízás lesz a vége.

Mit tehetsz? Kép forrása: kochkarussell.com

Egyes kutatók úgy vélik, evolúciós okok miatt szedünk fel ilyenkor némi felesleget: a szervezetünk még mindig raktározásra van beállítva, amikor beköszöntenek a mínuszok.

Szerencsére éppen emiatt könnyű kicselezni az étvágyadat!

Egyszerűen támaszkodj a forró, ne pedig a nehéz ételekre! Ha így teszel, gyorsan jól laksz majd a kalóriaszegény levesekkel is, egy-egy forró tea pedig tökéletes lesz a zord délutánokra.

Ha mégis a nehezebb ételek felé húzna a szíved, próbáld őket (legalább részben) reform alapanyagok segítségével elkészíteni, illetve a köretet is válogasd meg jobban. A zsírosabb húsok mellé egyél inkább párolt káposztát vagy savanyúságot – ezek is isteniek, de nem tartalmaznak annyi szénhidrátot, mint a burgonya, vagy a rizs.