5 mindennapos szokás, ami tönkreteszi a diétádat

Póta Szilvia
Írta: ,
5 mindennapos szokás, ami tönkreteszi a diétádat

Naponta több tucat tanáccsal szembesülünk az egészséges életmódot illetően, melyek között nem mindig könnyű eligazodni. Előfordul, hogy a diéta során úgy gondoljuk, mindent jól csinálunk, miközben észrevétlenül olyan hibákat ejtünk, melyek komolyan szabotálhatják a fogyókúránkat. Íme néhány hétköznapi szokás, amely megakadályozhatja, hogy elérd a vágyott alakot!

Általános hiba, amit a diétázók többsége elkövet, hogy hosszú távon is fenntartható megoldások helyett rövid távban gondolkodunk. Lehet szénhidrátmentes diétát folytatni egy hónapig, de mi lesz utána? Bár ez a módszer rövid távon valóban fogyást eredményezhet, hosszú távon számos kellemetlen mellékhatással járhat, melynek következtében a legtöbben általában visszatérnek hagyományos étrendjükhöz. A fogyás titkát az életmódváltásban kell keresni, melynek fontos része a sokszínű, kiegyensúlyozott táplálkozás, amihez a megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitel is hozzátartozik. Azzal, hogy teljesen megvonod magadtól a szénhidrátokat, csak azt éred el, hogy fáradékony és rosszkedvű leszel, melynek következtében megemelkedik az étvágyad is. Nem mindegy persze, hogy milyen szénhidrátot fogyasztasz! Az összetett szénhidrátok előnye, hogy lebontásuk időt vesz igénybe, így megelőzhetőek a hirtelen jött falásrohamok.

Azt eszed, amit a barátaid Kép forrása: luisabrimble.com

A barátok és családtagok komoly befolyással lehetnek étkezési szokásainkra – ha körülöttünk mindenki sokat eszik, mi is hajlamosabbak vagyunk nagyobb adagokat fogyasztani. A hatást azonban egyéb körülmények is befolyásolhatják.

A Journal of Consumer Research című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik szemtanúi voltak, amint vékony ismerőseik is édességet fogyasztanak, kétszer annyit ettek a csokiból, mint azok, akik teltkarcsú hölgyeket figyeltek meg étkezéseik alatt. Ilyenkor általában arra gondolunk: „Ő sokat eszik, mégis vékony marad, akkor én miért ne tehetném ugyanezt?” Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy nem vagyunk egyformák, valamint csak azért, mert valaki épp megevett egy fél zacskó chipset, nem jelenti azt, hogy a nap többi részében nem salátával tölti meg a tányérját.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!