7 trükk, amivel úgy vihetsz be kevesebb szénhidrátot, hogy észre sem veszed

Írta: ,

A legtöbb diétánál az első lépés általában a bevitt szénhidrátmennyiség csökkentése. Teljesen lemondanod semmiképp sem érdemes róla, hiszen ebből nyered az energiád, nem mindegy azonban, mennyit és milyen formában fogyasztasz belőle. Lássuk, hogyan csökkentheted észrevétlenül a mennyiségét az étrendedben!

1/7 Csinta-csinta-palacsinta

A palacsintáról sem kell lemondanod, ha elhagyod a lisztet, és a tésztát tojásból és banánból készíted el – a végeredmény ugyanolyan finom, és még lelkiismeret-furdalásod sem lesz utána.

Ha egy kicsit szeretnél csavarni a recepten, akkor jó minőségű (!) kakaóport is adhatsz a tésztához, a tetejére pedig lekvár vagy mogyorókrém helyett inkább joghurtot és friss gyümölcsöket tegyél!

2/7 Óvatosan a salátákkal!

Ha nem vagy elég körültekintő, akár még több kalóriát is bevihetsz a salátával, mintha sült húst ennél valamilyen körettel.

Persze nyáron nagyon jólesnek a friss zöldségek és gyümölcsök, de ha nem házilag készíted el a salit, azzal adhatsz egy pofont a diétádnak, hiszen az előre csomagolt szószok és öntetek a legtöbb esetben nagyon sok cukrot és egyéb adalékanyagot tartalmaznak.


Ezt olvastad már? Mi a baj a bolti salátaöntetekkel?


3/7 Isteni mártogatósok

Ki ne szeretné az ínycsiklandó mártogatósokat?

Észre sem fogod venni, ha legközelebb a chipset, a tortillát vagy a pitát inkább vékony csíkokra vágott friss zöldségekre cseréled.

Így egyrészt nem terheli meg annyira a gyomrod a sok szénhidrát, másrészt észrevétlenül eszel több zöldséget és vitamint.

4/7 Tészta helyett

Valljuk be, a diéta alatt talán a tésztáról a legnehezebb lemondani.

Kezdetben már az is félsiker, ha csak az adagot csökkented. A szokásos tészta adagod egyharmadát cseréld le vékonyra gyalult zöldségekre – így nem fogod úgy érezni, hogy nem ettél eleget.

Ha már megedződtél, néhány étel esetében akár teljesen ki is válthatod a tésztát zöldségekkel (pl. a lasagne-nál).

5/7 Sok-sok zöldség

Ahogy a tésztánál, úgy a rizs vagy a kuszkusz esetében is vegyítheted a köretet zöldségekkel.

Vágd fel apró darabokra a különböző, friss zöldségeket, majd a főzés végén dobd hozzá a körethez, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek.

Ha a rizst szeretnéd eltüntetni az étrendedből, próbáld ki a sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmazó barna rizst, vagy csinálj karfiolrizst, amit nyers, reszelt karfiolból készíthetsz el.


Rizskalauz kezdőknek – Az 5 legnépszerűbb rizsfajta és tulajdonságaik


6/7 Magvak, magvak, magvak

Abszolút meg tudunk érteni, ha néha elcsábulsz egy szelet rántott húst vagy rántott zöldséget látva.

Néha belefér egy kis bűnözés!

Na de hogy elkerüld az életfogytiglant, panírozáskor a liszt vagy a zsemlemorzsa helyett apróra tört magvakat vagy kukoricapelyhet használj! Meglátod, még jobban is ízlik majd, mint a hagyományos verzió! :)

7/7 Számít a sorrend!

Utolsó tanácsunkat minden étkezésnél bevetheted, és segítségével szinte észre sem fogod venni, hogy kevesebb a szénhidrát a tányérodon.

Amikor megpakoljuk a tányérunkat, általában a körettel kezdünk, aztán jön a hús vagy a feltétek, és csak harmadikként a saláta, illetve a savanyúság. Az arányok is eszerint alakulnak.

Mostantól próbáld ki a fordított sorrendet! Hidd el, mire a szénhidráthoz érsz, már alig lesz hely a tányérodon!