Sokat nézelődsz? 4 rossz vásárlási szokás, ami garantáltan hízáshoz vezet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A karcsú alak sokak szerint a konyhában készül, nem az edzőteremben, ami teljesen jogos megállapítás, viszont mi most ennél is korábbra megyünk vissza: a formás testért már a bevásárlások során tenned kell. Először is azzal, hogy kizárod ezeket a rossz, berögzült szokásokat!

Nem tervezed meg a hetedet Kép forrása: unsplash

Nagyon gyakori hiba, hogy sokan tervezés nélkül szeretnének fogyni – ez azonban csak igazán keveseknek megy.

Még sok-sok év tapasztalattal a hátuk mögött is gyakran dobozolnak a testépítők, táplálkozási szakértők, ami nyilván nem azt jelenti, hogy örök életedben neked is ezt kell csinálnod, de diéta alatt kifejezetten ajánlatos. Ha napokra, azon belül étkezésekre lebontod a kitűzött kalóriamennyiséget és a makrókat, akkor a biztos fogyás mellett az is garantált, hogy nem fogsz mást enni, mint amit terveztél.

Ehhez azonban valóban az kell, hogy kitaláld, mit fogsz főzni, illetve ahhoz mi mindent kell megvásárolnod a körutad során.

Az első hiba tehát az, hogy nem tervezed meg az étrendedet, és nem annak megfelelően vásárolsz.

Nem írsz listát Kép forrása: unsplash

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz ez a hiba, hiszen a lista írása és a tervezés kéz a kézben jár. Ha megvan a menü, akkor ellenőrizned kell az otthoni készletet, és meg kell nézned, miből szükséges vásárolnod, mi fogyott el, mit kell kiegészítened stb.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha valamihez őrült jó áron juthatsz hozzá, akkor hagyd ott a boltban (különösen, ha nem romlandó élelmiszerről van szó), de kiváló spórolási lehetőség, ha legalább 90%-ban tartod magadat a listádhoz.

Ezzel egyrészt kizárhatod az elcsábulást, a diéta alatti „bűnözést”, hiszen ha otthon, tudatosan megtervezel mindent, akkor nem fogsz tanácstalanul ácsorogni a boltban, és jó eséllyel megvenni azokat az alapanyagokat, amik a legkevésbé sem passzolnak a diétádhoz.

Sose feledd: ha nem veszed meg, nem is fogod tudni megenni! Pontosan emiatt nem ajánlatos otthon nasikészletet felhalmozni.