Nem indul be a fogyás, amíg rosszul ismered az anyagcserédet

Marcali Nóra
Írta: ,

Neked is van olyan barátnőd, aki akármennyit eszik, mindig karcsú marad? Sőt, talán te magad is azon szerencsések közé tartozol, akik hiába szednek kétszer és falnak be desszertnek három szelet tortát, akkor sem látszik meg rajtuk a féktelen falatozás? A legtöbbször erre csak rávágjuk, hogy „micsoda mázlista, jók a génjei”, pedig a válasz néha sokkal inkább az anyagcsere-működésben rejlik. Íme, három tévhit, amit ideje eloszlatni!

1. Tévhit: Az anyagcsere gyorsasága adottság, amelyet nem tudsz befolyásolni

Bár kétségtelen, hogy a genetikai adottságok és bizonyos betegségek, például a pajzsmirigyzavarok befolyásolhatják az anyagcsere működését, valójában van lehetőség arra, hogy kisebb lépésekkel ugyan, de változtassunk a saját testünk működésén.

Amivel biztosan jótékonyan befolyásolhatjuk az anyagcserénket, az a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás.

A testmozgás ugyanis akár 30%-kal is megnövelheti az elégetett kalóriák számát naponta, ha pedig erősítő edzést is végzünk, akkor izmokat növesztünk, az izomszövet fenntartásához pedig több kalóriára van szüksége a szervezetünknek.

Mi a helyzet az étkezéssel? Bizonyos ételek és tápanyagok is segíthetnek a fogyásban azzal, hogy beindítják a testünk belső folyamatait – a legjobb, amit tehetünk, ha teljes értékű, lehetőleg rostos tápanyagokat választunk az édességek és a finomított élelmiszerek helyett. Ismerd ki a saját testedet, figyeld meg, hogy mi az, ami segít neked abban, hogy jobban érezd magad és felgyorsuljon az anyagcseréd, hiszen nem vagyunk egyformák.

2. Tévhit: A vékonyabb embereknek gyorsabb az anyagcseréjük, mint a túlsúlyosaknak

Valójában ez épp fordítva igaz. Az anyagcsere a testünkben zajló kémiai és biológiai folyamatok összessége, a bevitt energia és anyagok áramlása, amelyek azért történnek, hogy tovább működjön a testünk. A nagyobb testsúlyú emberek több kalóriát használnak fel a mindennapos tevékenységeik során, hiszen az alapvető működésük közben is nagyobb tömeget mozgatnak, mint vékony embertársaik.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba