Ha lehúzod a rolót, elhízol? 5 érdekes reggeli szokás, ami elhízáshoz vezethet

Írta: ,

Elszántan diétázol, mégsem akarnak leolvadni rólad a kilók? Elképzelhető, hogy a reggeli szokásaidban kell keresni a problémát! Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a fogyókúra során, hogy rosszul indítjuk a napunkat. Az ébredés utáni első pillanatok ugyanis komolyan meghatározhatják a napunk további folytatását is, ezért ahhoz, hogy változtass az életeden, és az alakodon, először a reggeli rutinodat kell átalakítanod! Íme néhány gyakori hiba, amely súlygyarapodáshoz vezethet!

Köztudott, hogy az alváshiány súlygyarapodáshoz vezethet, mely nagyrészt az étvágygerjesztő hatású kortizol hormon megemelkedett szintjének köszönhető. Kiderült azonban, hogy ennek ellenkezője is hasonló folyamatot indíthat el a szervezetben.

A kutatók vizsgálataik során arra jutottak, hogy a túl sok alvás ugyancsak hizlalhat.

A PLOS One nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál a személyeknél, akik több mint 10 órát töltenek alvással, nagyobb eséllyel alakulhat ki magasabb testtömegindex, mint azoknál, akik „mindössze” 7-9 órát szánnak az éjszakai pihenésre.

A kutatók úgy vélik, hogy 7-8 óra alvás elegendő lehet ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, és közben energikusak maradunk.

 

Nem engeded be a napfényt Kép forrása: iordani/depositphotos.com

A PLOS One nevű tudományos folyóirat egy másik tanulmányából kiderült, ha ébredés után lehúzott redőny mellett készülsz el, elköveted azt a hibát, hogy nem használod ki a nap súlycsökkentő hatását.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy azok az emberek, akik kora reggel napfényhez jutnak, lényegesen alacsonyabb BMI-vel, vagyis testtömegindex-szel rendelkeznek, mint azok, akik nem fordítanak ennek figyelmet.

A kutatás szerint naponta mindössze 20-30 perc napfény elég lehet ahhoz, hogy csökkentsük az elhízás esélyét, és befolyásoljuk testtömegindexünket.