5 furcsa reggeli szokás, ami elhízáshoz vezethet

Póta Szilvia
Írta: ,
5 furcsa reggeli szokás, ami elhízáshoz vezethet

Kép forrása: iordani/depositphotos.com

Elszántan diétázol, mégsem akarnak leolvadni rólad a kilók? Elképzelhető, hogy a reggeli szokásaidban kell keresni a problémát! Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a fogyókúra során, hogy rosszul indítjuk a napunkat. Az ébredés utáni első pillanatok ugyanis komolyan meghatározhatják a napunk további folytatását is, ezért ahhoz, hogy változtass az életeden, és az alakodon, először a reggeli rutinodat kell átalakítanod! Íme néhány gyakori hiba, amely súlygyarapodáshoz vezethet!

Köztudott, hogy az alváshiány súlygyarapodáshoz vezethet, mely nagyrészt az étvágygerjesztő hatású kortizol hormon megemelkedett szintjének köszönhető. Kiderült azonban, hogy ennek ellenkezője is hasonló folyamatot indíthat el a szervezetben.

A kutatók vizsgálataik során arra jutottak, hogy a túl sok alvás ugyancsak hizlalhat.

A PLOS One nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál a személyeknél, akik több mint 10 órát töltenek alvással, nagyobb eséllyel alakulhat ki magasabb testtömegindex, mint azoknál, akik „mindössze” 7-9 órát szánnak az éjszakai pihenésre.

A kutatók úgy vélik, hogy 7-8 óra alvás elegendő lehet ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, és közben energikusak maradunk.

 

Sokakkal megesik, hogy a reggeli rohanás közepette megfeledkeznek a reggeliről, és üres gyomorral indulnak el a munkahelyükre. Pedig a reggelit nem véletlenül nevezik a nap legfontosabb étkezésének.

Ez biztosítja az energiát a nap hátralevő részéhez, és ez akadályozza meg az éhségérzet következtében kialakult falási rohamokat. A kiadós reggeli segít beindítani az anyagcserédet, arra kényszerítve ezzel a testedet, hogy elégesse a kalóriákat.

Nem mindegy azonban az sem, hogy mit eszel ébredés után! A megfelelő reggeli ötvözi a komplex szénhidrátokat, a fehérjéket, és az egészséges zsírokat.

Így például egy rántotta két szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, egy pohár görögjoghurttal, és egy marék bogyósgyümölccsel kiváló fogás reggelire, de ha kevés idő áll rendelkezésedre, némi zabkása is megteszi egy marék gyümölccsel.

A Tel Aviv Egyetem kutatása szerint érdemes a nap kezdetén egy kis édességet is ennünk, ez ugyanis segíthet megakadályozni a későbbiekben a hirtelen ránk törő nassolási vágyat.

 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv