Rágj hangosan, fogyj többet! – Egy új kutatás szerint a csámcsogás segít a fogyókúrában

Nagy Niki
Írta: ,

Gyerekkorodban biztosan te is rengetegszer hallottad, hogy a csámcsogás illetlen dolog – valóban nagyon idegesítő tud lenni, ha hallod, ahogy a másik rágja az ételt. Egy kutatás azonban kiderítette, ha te vagy az, aki idegesíted a többieket ezzel a szokással, tudat alatt segíthetsz a szervezetednek, hogy hamarabb tele legyen a gyomrod!

Sütizés három hangerőn

A Colorado State University és a Brigham Young University kutatói diákok bevonásával végeztek el egy kísérletet: három csoportra bontották őket, és mindegyiküknek süteményt adtak.

Az első csoport tagjainak nagyon hangosan, a másodikénak normál módon, a harmadikénak pedig nagyon halkan kellett elfogyasztaniuk a sütijüket.

A többször megismételt, 200 fős kísérlet azt az eredményt hozta, hogy a hangosan rágók lényegesen kevesebbet ettek, mint azok, akik normális hangerővel vagy nagyon halkan ettek!

Tudatosabban eszünk Kép forrása: roxy.com

A kutatók szerint ez azért van, mert így jobban érzékeled, hogy eszel – tehát gyakorlatilag „nem feledkezel meg” az ételről a szádban, tudatosabban fogyasztod, és az agyad előbb jelez a gyomrodnak, hogy most bizony már tele van – és fordítva.

A Food Quality and Preference folyóiratban megjelent tanulmány szerint így jobban is élvezzük az étkezést, mert csak erre figyelünk, és nem csak egy mellékcselekvéssé válik.