Őszi diéta pofonegyszerűen: ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket variáld!

Írta: ,

Sokak számára nem ér véget a diétázás a bikini szezonnal, egyesek kifejezetten sok figyelmet fordítanak elért alkatukra ősszel is. Sajnos ilyentájt kicsit nehezebb a helyzet, hiszen a nyári zöldség- és gyümölcskínálat mellett a hidegebb hónapokban háttérbe szorulnak az egészséges, friss falatok.

Káposzták és saláták

1/6 Káposzták és saláták

Nem véletlen, hogy a nehéz, káposztás ételek éppen télen kerülnek az asztalunkra. Amellett, hogy magas a vitamintartalmuk, gyorsan eltelítenek, ráadásuk ekkor van igazán szezonjuk.

Ha a diéta a szempont, akkor nyilván nem ehetsz korlát nélkül töltött káposztát, de ezeket a zöldségtípusokat könnyedén beiktathatod az étkezésekbe. 
A változatos saláta- és káposztaféléknek köszönhetően a legkülönfélébb és leginkább kalóriaszegény menüt állíthatod össze magadnak. 
Segítségükkel kiválthatod a köreteket, a savanyúságokat, de akár egy komplett étkezést is rájuk építhetsz.
Spenót és sóska

2/6 Spenót és sóska

Mivel ősszel háttérbe szorulnak a természetes körülmények között termő növények, érdemes fokozott figyelmet fordítani a mélyfagyasztott, ám kalóriaszegény változatokra.

A diétát a legjobban talán a spenót és a sóska támogatja, hiszen a friss leveleket felhasználhatjuk a salátákhoz, míg a mélyhűtött változatokból kalóriaszegény főzelékek készülhetnek
Nem utolsó szempont, hogy a spenótban rengeteg vas van, s ez a fontos nyomelem többek között a menstruáció során fellépő édesség utáni sóvárgást is segíti legyőzni.
Brokkoli és kelbimbó

3/6 Brokkoli és kelbimbó

A mélyfagyasztott zöldségek soron következő, diétás finomságai közé tartozik a brokkoli és a kelbimbó, amikből nem csupán zöldségköret, hanem ízletes rakottas és leves is készülhet. 
A brokkoli 100 grammjában 24 kalória, a kelbimbóéban pedig 49 kalória található, így a változatosság jegyében érdemes időnként ezekre a tápláló zöldségekre is figyelmet fordítani – főleg akkor, ha szezonálisan nehéz friss változatokra szert tenni.
Alma és körte

4/6 Alma és körte

Elérkeztünk a tipikus őszi gyümölcsökhöz, így nem is kezdhetnénk mással a sort, mint az almával és a körtével
Ezek a gyümölcsök nem csak azért bizonyulnak remek választásnak, mert hazánkban is kiváló fajták teremnek, hanem mert szezonálisak, így a legegészségesebbek közé tartoznak. 
Számtalan pozitív hatásuk mellett nem bővelkednek a kalóriákban sem, 100 gramm almában 30 kalória, ugyanennyi körtében pedig 50 kalória található.
Szőlő és szilva

5/6 Szőlő és szilva

A szőlő és a szilva ugyancsak jó minőségben terem hazánkban, és valóságos antioxidáns csodáknak bizonyulnak. 

Míg a szilva magas rost- és pektintartalmának köszönhetően nagymértékben segíti az emésztést, addig a szőlő igazi ásványi anyag és vitaminbomba a szezon végén.
Kalóriaértékük magasabb az átlagosnál, a szőlőben 76 kalória található 100 grammonként, a szilvában pedig 57, de annyira egészségesek és olyan jótékony hatásokkal bírnak, hogy mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani őket.
Szeder és áfonya

6/6 Szeder és áfonya

Szerencsére hazánkban is egyre többször lehet vásárolni áfonyát, illetve az ügyesebbek maguk is próbálkozhatnak az otthoni termesztéssel. 
Az biztos, hogy ez a nyáron és ősz elején érő gyümölcs az egyik leggazdagabb forrása az antioxidánsoknak, és csupán 57 kalóriát tartalmaz 100 grammonként. 
A szeder már jóval ismertebb és szélesebb rétegben elérhető, főleg a vadszeder, ami bár kisebb, és a tüskék végett nehezebb beszerezni, legalább annyira egészséges, mint a nemesített fajta.
100 grammonként 32 kalóriát tartalmaz, így kiválóan lehet vele dúsítani a natúr joghurtokat, de turmixalapként, diétás lekvárként is nagyszerűen megállja a helyét.