Nem tudsz fogyni? A mellékveséd lehet az oka

Nagy Niki
Írta: ,
Nem tudsz fogyni? A mellékveséd lehet az oka

Legtöbben azt sem tudjuk, hogy mi is pontosan az a fránya mellékvese, pedig lehet, hogy épp miatta nem tudsz fogyni – sőt, esetleg még a hízásodért is felelős lehet. Az egészről ezúttal is a hormonjaid tehetnek, amelyek megpiszkálják a szervezeted működését, és teljesen összezavarják a természetes folyamatokat.

Na jó, de mi is az a mellékvese? Kép forrása: darlingmagazine.org

A mellékveséid a veséid tetején üldögélnek, és hormonokat löknek ki a szervezetedbe: kortizolt, adrenalint és tesztoszteront. Ez elengedhetetlen a tested megfelelő működéséhez.

Igen ám, de ha túl sok stressz ér (piszkál a főnököd, a barátod megint lusta, és annyi dolgod van, mint égen a csillag), a mellékveséd előbb-utóbb elfárad, és már nem termel annyi hormont, mint korábban – és mint amennyire szükséged volna.

Ez az, amikor megállsz a fogyásban, vagy rosszabb esetben még hízni is elkezdesz.

Nem foghatsz rá mindent Kép forrása: caffeinegalore.com

A mellékvese-fáradtság megosztja az orvostudományt: rengeteg szakértő el sem ismeri, hogy ilyen létezhet, még többen pedig úgy gondolják, hogy ez magában nem okozhat súlygyarapodást.

Sőt olyan kritikák is érkeztek, hogy ez az egész elmélet csak arra jó, hogy a lusta embereknek legyen mire fogniuk azt, hogy nem képesek fogyni – csakúgy, mint a vastag csontozat, a genetika vagy a lassú anyagcsere.

Valójában a hízékonyságot rengeteg dolog határozza meg (és tényleg van szerepe benne a genetikának és az anyagcsere-folyamatoknak), de magában egyetlen tényező soha nem okozhat hízást.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!